Rymdturist från Vancouver blir en av de hundra första resenärerna - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Rymdturist från Vancouver blir en av de hundra första resenärerna

Dick Hardt, Founder från Vancouver, KanadaFler och fler av Virgin Galactics rymdturister börjar nu att dyka upp i media. Den senaste i raden är entreprenören Dick Hardt från Vancouver i Kanada. Han är en av de 100 första som med start 2010 kommer att flyga ut i rymden ombord SpaceShipTwo.

Den 45-åriga Dick Hardt från Vancouver ser sig själv som en född pionjär och en typiskt riskmedveten entreprenör. Som en av de 100 första passagerarna, "The Founders", behövs verkligen den egenskapen. För att bli en "Founder" måste man betala hela kostnaden för biljetten i förväg, en nätt summa på knappt 1,4 miljoner kronor. Dick Hardt gjorde därför vad varje förnuftig människa med en aldrig sinande plånbok en skulle ha gjort. Han köpte två biljetter.

– Planen var att jag skulle ta med mig min andra hälft, men namnet på den biljetten har redan ändrats ett par gånger. Mitt senaste förhållande slutade på grund av hon var mer intresserad av de sociala tillställningar som Virgin anordnade än själva rymdresan, säger Dick Hardt.

Förlorade synen

Trots att han köpte sina biljetter när de blev tillgängliga 2005, har han precis som majoriteten av övriga "Founders" låtit sitt köp vara en väl bevarad hemlighet. Men efter att det i förra veckan blev känt i den lokala pressen i Vancouver att en ortsbo är en av de 100 första att åka ut i rymden med Virgin Galactic, blev hans identitet känd. Eftersom han dessutom hade bestämt att hans nuvarande flickvän blir den som följer med honom ut i rymden blev han övertalad av The Globe and Mail, en landstäckande dagstidning i Kanada, att det var säkert att tala ut i media.

– Som ni kan förstå, värderar många av oss "Founders" sitt privatliv, förklarar han.

Att rymdraketer är förknippat med höga risker är något som de flesta är väl medvetna om, men det är inget som oroar Dick Hardt, trots att han under ett träningspass i en centrifug temporärt förlorade synen. 

– Jag var aldrig rädd. Ett av målen med vår träning var att se till att första gången vi upplever att blodet pressas bort från huvudet inte är i rymden utan i en kontrollerad miljö nere på jordytan. Dessutom vill man som passagerare inte få resan förstörd av att någon bryter samman när man väl är uppe i rymden, säger han.

Besöker lyxig privatö

Dick Hardt gjorde sig ett namn, och en ansenlig förmögenhet, genom att han 2003 sålde sitt anti-spam företag ActiveState för 23 miljoner dollar. Det företag han har nu, Sxipper, utvecklar mjukvara som skyddar användarnas identiteter när de är ute och surfar. De evenemang som Virgin har en gång i kvartalet som även inkluderar en lyxresa till Richard Bransons privata ö Necker Island och besök till Mojaveöknen för att titta arbetet med det rymdskepp de ska åka med erbjuder, som Dick Hardt själv uttrycker det, många potentiella affärsmöjligheter.

Även om de 100 första "Founder"-biljetterna nu redan är sålda, finns biljetter nu till försäljning för de nästkommande 400 platserna, "Pioneers", där man måste betala hälften i förskott. Vill man vänta ytterliggare kan man köpa så kallade "Voyager"-biljtter där man endast nu behöver betala 10 procent av den totala biljettkostnanden. De första flygturerna är planerade att starta 2010, och även om Dick Hardt är medveten om alla riskerna med en rymdresa är han inte dumdristig.

– Jag kan gladeligen vänta att åka tills det att rymdskeppen är helt färdiga att kunna flyga, säger Dick Hardt.

Källa: http://www.theglobeandmail.com/servlet/story/RTGAM.20080915.wbcspaceman15/BNStory/National/home
Foto: Jeff Vinnick/The Globe and Mail

  • Liknande artiklar: