Stephen Hawking hoppas på att få kunna komma ut i rymden - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Stephen Hawking hoppas på att få kunna komma ut i rymden

Den världsberömda brittiska vetenskapsmannen Professor Stephen Hawking har för avsikt att göra en rymdfärd.

– I år planerar jag att göra en "zero-gravity" flygtur och under 2009 åker jag ut i rymden, sa Hawking under firandet av sin 65-årsdag till "The Daily Telegraph".

Under en "zero-gravity" flygtur flyger man på ett sätt som gör att de som befinner sig inne i planet är temporärt viktlösa. Men Hawkings nästa steg, en tripp ut i rymden, hänger på Virgin Galactic's planer för rymdturism där SpaceShipTwo kommer att kunna ta 6 passagerare i en låg suborbital bana kring jorden med en beräknad start 2008.


Branson sponsrar Hawking 

Rymdfarkosten kommer att avfyras från sitt moderskepp på en höjd av 15 km och därifrån skjutas iväg ut i rymden till omkring drygt 100 km höjd och med en topphastighet på 4000 km/h vilket är mer än 3 gånger ljudhastigheten. För närvarande kostar en sådan rymdresa omkring 1,4 miljoner kronor, men enligt "The Daily Telegraph" kommer Sir Richard Branson att sponsra Professor Hawkings färd. Branson är entusiastisk över att få hjälpa Hawking att förverkliga hans dröm om en rymdfärd, sa Stephen Attenborough från Virgin Galactic. 

– Richard är fast besluten att om vi på något sätt kan realisera detta, så kommer vi att göra det.

Hawking som vid 21 års ålder drabbades av den förtvinande muskelneuronsjukdomen ALS med prognosen att han hade ett till två kvar att leva, är en av vår tids största kosmologiforskare. Han kom 1988 ut med boken "A Brief History of Time" (Kosmos - en kort historik) som blev en formidabel försäljningssuccé, med mer än 10 miljoner sålda exemplar. Men han har inga planer på att lägga av efter att han har gått i pension från sin tjänst som professor i Matematik vid universitetet i Cambridge, en post som en gång innehades  av Sir Isaac Newton. Han arbetar bland annat med manuskripten till två böcker; den ena är en barnbok med titeln "George's Secret Key to the Universe" som kommer att publiceras i oktober, och den andra är en populärvetenskaplig bok "The Grand Design", som kommer ut nästa år behandlar vetenskapens filosofi.

Källa: http://www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2007/01/08/nhawking08.xml
Foto: The Daily Telegraph

  • Liknande artiklar: