Stephen Hawking kommer att få uppleva viktlöshet på torsdag - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Stephen Hawking kommer att få uppleva viktlöshet på torsdag

Världens ledande expert inom ämnet gravitation, den brittiska kosmologen och författaren Professor Stephen Hawking, skall själv nu på torsdag för första gången i sitt liv uppleva viktlöshet. Händelsen kommer att äga rum på Kennedy Space Center vid Cape Canaveral i Florida mellan 15.30 - 16.45, svensk tid.

– Jag är mycket tacksam för att Zero Gravity Corporation kan erbjuda en sådan upplevelse för allmänheten, speciellt för handikappade människor, sa Professor Hawking.

– Efter att ha studerat gravitationen och svarta hål hela mitt liv, är jag entusiastisk över att få uppleva viktlöshet och och en viktlös miljö på riktigt.

Stephen Hawking, 65, som har Lou Gehrigs syndrom, kommer att bli den första personen med ett handikapp att flyga med Zero Gravity Corporation. De kommer att flyga med ett specialombyggt Boeing 727 över Atlanten, där de på ungefär 2500 meter kommer att stiga brant i en parabel för att på toppen av denna under ett par sekunder simulera viktlöshet. Därefter inleds en dykningsfas som när de strax innan de börjar stiga igen kommer att få passagerarna att känna av G-krafter på nästan den dubbla normala gravitationen.

I normala fall utförs 10 till 15 sådana parablar, men på Hawkings resa kommer bara en stigning och dykning göras. Om det skall göras fler parablar kommer detta endast ske efter det att det medicinska team som följer med honom ger klartecken.

En ära att få ha Hawking ombord

Han kommer inte att behöva sitta i sin rullstol, utan han börjar med att ligga ner på rygg. Sakta kommer ett team från Zero-G att hjälpa honom när han sakta kommer att lyfta och för att slutligen under 20 till 30 sekunder kommer att vara i viktlöst tillstånd, innan gravitationen kommer tillbaka och han komme rner på golvet igen.

– Hawking kommer att signalera om allt känns OK, och om han vill göra en eller två parablar till, säger Dr. Peter Diamandis, vd för Zero Gravity Corporation

I normala fall kostar en sådan resa runt 26 000 kronor, men i detta tillfälle kommer Professor Hawking iinte att behöva betala något. The Sharper Image, ett företag som säljer och marknadsför produkter inom nöjesindustrin, och Space Florida, den organisation som marknadsför kommersiella rymdresor i Florida, sponsrar Hawkings resa.

– Det verkligen en ära att få ha Professor Stephen Hawking ombord, sa Dr Peter Diamandis.

För att förbereda sig för den verkliga flygturen, kommer en testflygning göras senare i kväll. Till denna testflygning är Ted Straight, en skolelev från Stone Middle School i Florida, utsedd att vara stand-in för Hawking. Vidare kommer en lärare vid Hill-Gustat Middle School i Florida, Susan Harris, att delta i testflygningen för att förbereda sig inför det uppdrag hon har i samband med Hawkings flygtur.

Många menar att en sådan upplevelse är det närmsta man kan komma en riktig rymdpromenad. Faktum är att NASA använder sig av ett liknande flygplan för att träna astronauter.

 

Källa: http://gozerog.com/articles/03_01_2007.pdf

  • Liknande artiklar: