Stort intresse för rymdturism i Kina - Rymdturism.se

Stort intresse för rymdturism i Kina

Kinas rika kan nu boka en privat resa ut i rymden. Trots att det höjs flera skeptiska röster mot att en rymdresa nånsin kommer att äga rum, råder det ingen tvivel på att intresset i Kina är betydande.

När det holländska företaget Space Expedition Corporation la ut ett erbjudande om en fem minuters rymdfärd på en kinesisk näthandelssajt, visade sig intresset vara så stort att bara på några minuter hade 305 rymdentusiaster köpt biljetter, skriver tidningen China Daily.

Bland dem som köpt en biljett fanns bland annat fyra entreprenörer från Chengdu och två från Shanghai, sa en representant från SXC, som inte vill gå in närmre på köparnas identitet.

– Det är spännande att kineser kan njuta av rymdresor bara genom ett klick med musen. Förhoppningsvis kommer detta att vara början på ett nytt kapitel för kineserna att utforska rymden", säger Zhang Yong, vd för Dexo Travel, en inhemsk resebyrå som är den enda representanten för SXC:s verksamhet i Kina.

Även om det fortfarande är gratis att titta på stjärnorna så är resan mot dem förenad med vissa utgifter. En biljett förbi stratosfären går loss på cirka 750,000 kronor. Mycket pengar då den genomsnittliga årsinkomsten för en kines låg på motsvarande cirka 24,000 kronor 2013. Så trots att biljettpriset inkluderar resan till USA där rymdfarkosterna lyfter förblir rymden utom räckhåll för de flesta kineser.

Priset gäller dock bara den enklaste av rymdfärderna som erbjuds. För den som tycker att 61 kilometer inte låter högt nog finns dyrare premiumfärder som i stället går upp till 103 kilometer. Resan ut i rymden ombord Lynx Mark I väntas börja flyga tidigast under det fjärde kvartalet 2015.

Källa: http://usa.chinadaily.com.cn/china/2014-06/13/content_17584184.htm

  • Liknande artiklar: