Vem blir den första rymdturisten från den Förenade Arabemiraten? - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Vem blir den första rymdturisten från den Förenade Arabemiraten?

Ibrahim SharafFör precis femton månader sedan genomförde grundaren av Virgin Group, Sir Richard Branson, med  buller och bång en presskonferens på Emirates Towers hotel i Dubai. Med sig hade han sin, sedan en lång tid tillbaka, kollega Will Whitehorn och de skulle där avslöja den första betalande rymdresenären från Förenade Arabemiraten, Namira Salim. 

Men under den senaste tiden har Branson brottats med Space Adventures om att ta en del av den lukrativa marknaden i mellanöstern. Tidigare detta år ståtade Virgin Galactic med att grundaren till Sharaf Group, Ibrahim Sharaf, blev den första från Förenade Arabemiraten som registrerade sig för en rymdresa. Sharaf's egna företag, Sharaf Travel, hade fått de exklusiva rättigheterna till att marknadsföra och sälja Virgin Galactics satsningar i mellanöstern. Under de senaste tre månaderna har ytterligare fem från mellanöstern betalat för en resa ut i rymden. Utav dessa är två från Förenade Arabemiraten, medan de övriga tre beskrivs som en "man medlem ur en arabisk kunglig familj".

– Förutom dessa fem som jag redan har sålt, har jag en handfull mycket seriöst intresserade personer till ett värde på nästan 4 miljoner dollar, säger Virgin Galactics taleskvinna i mellanöstern. Dessutom är två personer mycket intresserade av att chartra ett helt rymdskepp för dom själva och deras vänner.

Även Space Adventures satsar i mellanöstern

Oavsett de problem Virgin Galactic nyligen har haft med explosionen i Mojaveöknen som kostade tre personer livet, fortsätter konkurrenten Space Adventures med sin investering för att etablera en rymdhamn i Ras Al-Khaimah till en kostnad på nästan 200 miljoner dollar. Utöver de investeringar som Space Adventures själv gör kommer resten att finansieras av ett antal intressenter och tillsammans med regeringen i Ras Al-Khaimah. Dessutom har Hans Höghet Shejk Saud Bin Saqr Al Qasimi, tillsammans med Förenade Arabemiratens flygstyrelse, givit Space Adventures sitt tillstånd att användas deras flygrum för att genomföra sina suborbitala rymdfärder.

– Sedan vi förra månaden gjorde det första tillkännagivandet om samarbetet med Hans Höghet Shejk Saud och utvecklingen av en rymdhamn i Ras Al-Khaimah, har vi mottaget tusentals förfrågningar från personer i Gulfregionen, framförallt från den Förenade Arabemiraten, som är intresserade i kommersiell rymdfart och vill själva åka ut i rymden, säger Eric Anderson, VD och styrelseordförande för Space Adventures.

En talesman berättar att de följer noga utvecklingen hos Virgin Galactic, men menar att deras teknik skiljer sig i väsentlig grad från den de använder.

– För att vara mer konkret används två helt olika tekniker, en har använts och testats länge och en är, vilket ledde till olyckan, fortfarande i utvecklingsstadiet. Men detta påverkar inte oss direkt, men om det skulle visa sig att frågor kring säkerheten i allmänhet dyker upp, då skulle det naturligtvis bli något som bekymrade oss.

Flera kandiderar om att bli den första i rymden från den Förenade Arabemiraten

Eric Anderson och Space Adventures har redan fört fram sin kandidat, Adnan Al Maimani, som den första personen i rymden från den Förenade Arabemiraten. Trots tragedin i Mojaveöknen, är det inte svårt att förstå varför företag för en sådan intensiv kamp att förverkliga drömmen om rymdresande för alla och en var. Då rymdturismindustrin förväntas att vara värd omkring 20 miljarder dollar runt 2015, och skulle allt går enligt planerna, har de aktörer som agerar idag ett rejält försprång och därmed en större del av kakan.

Förra året, sa Branson i en intervju med tidningen Arabian Business att det nu finns många företag världen runt som erbjuder rymdresor, men att ingen annan har gjort samma framsteg som Virgin Galactic har gjort.

– Folk måste vara försiktiga när de ska betala depositionsavgifter för sin rymdresa. Jag vill inte nämna några företag, men vi har mycket noga analyserat alla de olika tekniker som finns tillhanda. Vi har tittat på rysk teknik, men vi förkastade det. Vi har tittat mycket på amerikansk teknik, men även förkastat det. Den enda som kunde motsvara våra krav var Burt Rutans Scaled Composites.

Virgin Galactics styrelseordförande, Will Whitehorn, är ännu hårdare i sin bedömning om Space Adventures och deras satsning i Ras Al-Khaimah.

– De har faktiskt inte byggt ett system som fungerar, än mindre har de flugit ett.

Källa: http://www.arabianbusiness.com/index.php?option=com_content&view=article&id=497201
Foto: ArabianBusiness.com

  • Liknande artiklar: