Ingen vinnare korad vid "Lunar Lander Challenge" - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Ingen vinnare korad vid "Lunar Lander Challenge"

Årets enda deltagare i "Northrop Grumman Lunar Lander Challenge" lyckades inte vinna prissumman på 350 000 dollar vid Wirefly X Prize Cup som hölls i fredags i Las Cruces, New Mexico. Deras farkost skadades nämligen vid landningen efter att gått igenom den första delen av tävlingen felfritt.

Armadillo Aerospace, kommer dock att göra ett nytt försök på lördag, efter att de har reparerat sin skadade Pixel raket. Tävlingen som var utformad för att hjälpa till att utveckla nya tekniker som är nödvändiga för att landa med en raket på månens yta. Laget hade endast 2,5 timmar på sig att förflytta raketen till avfyrningsrampen, få iväg den och låta den sväva under minst 90 sekunder innan den landar på en betongplatta 100 meter bort, och sedan göra om allt igen fast i omvänd ordning. Pixel som raketen heter klarade av göra den första delen, men kraschade vid landningen inför den andra delen. Det var meningen att raketen skulle landa med en hastighet av 1,5 meter i sekunden, men kom in för fort med 2 meter i sekunden. Den hårda landningen gjorde att landningsbenen gick av.

– Jag var helt förberedd på att vi skulle få landa med trasiga landningsställ, sa John Carnack, grundare av Armadillo Aerospace.

Men när motorn stängdes ner, orsakade en flamma brännskador på raketens sidor. En bit isolering blev brandskadad och en del av raketens kablage blev sönderbränt, vilket hindrade farkosten från att göra sin planerade återresa för att fullborda tävlingen.

Fick använda sig av sin reservfarkost 

Lyckligtvis hade teamet en andra tvillingfarkost, Texel, med sig till tävlingarna. De kommer att använda delar från den för att göra ett nytt försök på lördag. Landningsbenen från den skall monteras på Pixel och så måste de dra om kablaget. Carmack säger också att de kommer att fråga den amerikanska luftfartsverket, som övervakar tävlingarna, om tillåtelse att göra om programvaran för farkostens styrningskontroll. Lagmedlemmarna fick också andra problem i fredags att tampas med. De hade ingen hangar att ställa sin farkost i, vilket gjorde att regnvatten från onsdagens skyfall trängde in i bränsletanken för flytande syre och frös till. Men eftersom situationen hade uppstått utanför deras kontroll, valde tävlingens domare att ge dom mer tid så att de kunde ta flytande syre från en annan tank.

Armadillo är det enda tävlande bidraget detta år. Tre andra lag var registrerade men kunde inte få sina farkoster färdiga i tid för tävlingen.

Carmack säger att deras raket i sig inte kan komma att användas för den riktiga månlandaren. Men han säger också att tävlingen är viktig för att stimulera nya ideer från mindre företag, som i normala fall inte har en chans att erhålla finansiellt stöd från NASA. Hans eget lag, utvecklade sina raketer på bara sex månader till en totalkostnad av endast 1,5 miljoner kronor.

– Det borde skrämma andra entreprenörer, som spenderar miljarders kronor på sina konstruktioner, sa Carmack.

 

Foto: Armadillo Aerospace

Källa: http://www.newscientistspace.com/article.ns?id=dn10349&print=true
 

  • Liknande artiklar: