Pete Conrad Spirit of Innovation Award instiftas av X Prize Foundation för studenter med idéer kring - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Pete Conrad Spirit of Innovation Award instiftas av X Prize Foundation för studenter med idéer kring

The Pete Conrad Spirit of Innovation AwardEtt pris till minne av den amerikanska astronauten Pete Conrad har instiftats av X Prize Foundation, och kommer att delas ut till ett antal lag bestående av grund- och högskolestudenter som är intresserade av rymden, naturvetenskap och teknik och som "utarbetar de bästa idéerna som gagnar rymdturismindustrin inom de närmsta 50 åren". The Pete Conrad Spirit of Innovation Award, kommer att presenteras för första gången vid årets upplaga av Wirefly X PRIZE Cup i oktober. 

Charles "Pete" Conrad, Jr. var den tredje i ordningen av endast 12 män som har satt sin fot på månen. Han tjänstgjorde ombord Gemini 5 och 11, Apollo 12, samt på Skylab 2. Han fick också motta Congressional Space Medal of Honor, för sina insatser då han av egen kraft lyckades dra loss en solpanel som hade fastnat, vilket räddade hela det fortsatta arbetet med Skylab 2. Efter sin död 1999 blev han 2006 postumt av NASA tilldelad Ambassador of Exploration Award. Men innan sin död och efter Apolloprogrammet, blev Pete Conrad intresserad av att öppna upp rymden för allmänheten, men visste att detta kunde bara realiseras genom nya innovativa projekt.

Prissumman är inte det största priset

Lagen som måste bestå av tre deltagare ska lämna in en grafisk skildring, teknisk dokumentation och en företagsplan kring ett koncept som kan förbättra eller snabba på utvecklingen av rymdturismindustrin. Exempel på sådana koncept kan vara en design av en ny rymddräkt och tillbehör, avancerade matartiklar, spel som kan utövas i viktlöst tillstånd, eller en utformning av passagerarutrymmet i rymdfarkosten som ger en ännu bättre upplevelse. Det lag som vinner första priset kommer att erhålla ett stipendium på 5.000 dollar, medan lagen på andra och tredje plats erhåller ett stipendium på 2.500 respektive 1.500 dollar. Priset i sig själv är en stor trofé i brons utformad som ett rymdskepp, skapad speciellt för denna tävling av Erik Lindbergh, sonson till den berömda flygaren Charles Lindbergh.

Förutom dessa materiella priser kommer alla finallister att ges en enastående möjlighet att komma i kontakt med de företag och entreprenörer som idag arbetar för att öppna upp rymden åt alla, och visa att just deras koncept är något som de skulle ta i övervägande. Det största priset av alla skulle vara att få se sitt koncept kommersialiseras, och veta att just ditt lag är erkänt av rymd- och flygindustrin som de mest innovativa  studenterna i USA.

Endast för amerikanska medborgare

Även om Pete Conrad Spirit of Innovation Award är utomordentligt sätt att både skynda på utvecklingen och få den yngre generationen att intressera sig för rymdturism är det ett fenomen endast riktat mot amerikanska medborgare. För att inte all utveckling skall koncentreras i USA, bör även de europeiska organisationerna som idag sysslar med rymdturism även uppmuntra studenterna här. Ett litet frö såddes i riktning mot det när Will Whitehorn, styrelseordförande för Virgin Galactic, under invigningen av Spaceport Sweden i början av detta år nämnde att Virgin Galactic kommer att genom en tävling erbjuda en gratis biljett för en rymdresa till en student som är knuten till Institutet för Rymdfysik i Umeå. Hur formerna för tävlingen kommer att se ut är dock ännu inte fastställda.


Källa: http://space.xprize.org/x-prize-cup/conrad_award/
Foto: The Wirefly X Prize Cup
 

  • Liknande artiklar: