Centrifug för 60-talets astronauter ska nu användas av den växande rymdturismmarknaden - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Centrifug för 60-talets astronauter ska nu användas av den växande rymdturismmarknaden

Centrifugen på Brooks City-BaseDen nya kommersiella rymdturism industrin lockar till ser allt fler aktörer för aktiviteter som kan bedrivas nere på jorden. Den senaste i raden är Brooks City-Base i San Antonio, Texas, som ska börja använda sin centrifug, samma centrifug som användes för att träna 60-talets astronauter, för kommande rymdturister.

För fyra år sedan bestämde en kommitté att Brooks City-Base historiska centrifug skulle monteras ner och flyttas till Ohio, men efter att frågan hade åkt fram och tillbaka mellan ett antal instanser beslöt det amerikanska flygvapnet att låta den stå där den är. Nu har man istället stora planer på att marknadsföra centrifugen som en stor begivenhet för rika rymdturister.

– Det är en industri på stark frammarsch, och det är precis vad vi siktar in oss på, säger Donald Jakeway, vd för Brooks Development Authority. Nu befinner vi oss i början av utvecklingen, men precis som med allt annat, behöver man inte med tiden vara miljonär för att åka en tur i centrifugen.

Brooks Development Authority, som äger och driver City-Base vill göra om anläggningen till det första centret för rymdträning och medicinska tester för civilt bruk. I planerna ligger också att man vill konkurrera med träningsanläggningarna i Star City utanför Moskva där alla de rymdturister som har flugit till den internationella rymdstationen hittills har genomfört sin träning.

– Som jag förstår det, finns det andra anläggningar men ingen anläggning som denna, och framförallt har de ingen centrifug, säger Donald Jakeway. Det finns företag världen över som vill veta vad vi ska göra med centrifugen när vi får den. Det som är så bra är att, förutom centrifugen, vi har utrymmen för både medicinsk och annan vetenskaplig verksamhet, som skulle vara tilltalande för marknaden.

Det finns dock en hake i att Brooks Development Authority vill börja använda anläggningen för civilt bruk. Eftersom det amerikanska flygvapnet fortfarande använder centrifugen för pilotträning, och gör det fram till 2016 när den nya centrifugen på Wright-Patterson flygflottiljen i Ohio står klar, kommer Brooks Development Authority inte att kunna erbjuda City-base centrifugen för kommersiellt betalande kunder. Därför vill Donald Jakeway få igenom ett avtal med det amerikanska flygvapnet som ger de rätt använda den civilt när den inte används för pilotträning, så att de inte behöver vänta ända till 2016.

– Vissa kanske inte vill vänta så länge, så hur pass väl vår strategiska plan lyckas beror på när vi kan få tillgång till anläggningen, säger Donald Jakeway.

Centrifugen på Brooks City-Base innehade 1971 rekordet för hur många G en människa kunde utsättas för när man under 45 sekunder uppmätte 9 G. Den upptäckten visade att det amerikanska flygvapnets piloter utan problem kunde flyga de F-15 och F-16 plan som då var under utveckling.

Källa: http://www.mysanantonio.com/news/local_news/36769704.html och
http://www.brookscity-base.com/uploads/press/122708_Brooks_centrifuge_slated_for_new_use.pdf
Foto: Steve Thurow, U.S. Air Force

  • Liknande artiklar: