XCOR Aerospace gör raketmotorn mer kostnadseffektiv med en ny teknik - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

XCOR Aerospace gör raketmotorn mer kostnadseffektiv med en ny teknik

XCOR Aerospace gör raketmotorn mer kostnadseffektiv med en ny teknikVideosekvens Igår lät XCOR Aerospace meddela att de har skrivit flyg- och rymdhistoria, då de var först med en raketmotor som drivs fram med hjälp av en kolvpump som pumpar in det flytande syret och fotogenen i motorn. Detta genombrott utgör grunden till en rymdfarkost som kan flyga flera gånger per dag, varje dag.

Testprogrammet kulminerade i en 67 sekunder lång testkörning av en av de fyra raketmotorerna som kommer att monteras i deras i suborbitala rymdfarkost Lynx Mark I. Enligt XCOR ska denna revolutionerade teknik vara mycket mer kostnadseffektiv och billigare att tillverka än en traditionell turbopump.

– Med våra nya kolvpumpar överför vi både det flytande syret och fotogenet in i raketmotorn och tar därmed bort behovet av tunga högtrycks-tankar för bränsle och syre. Dessutom gör det att vi kan flyga flera gånger per dag och totalt 10.000-tals flygningar. Detta är ytterligare ett steg framåt mot minskade flygkostnader samtidigt som vi ökar flygsäkerheten, sa Jeff Greason, vd för XCOR.

Samtidigt meddelar XCOR att de inom kort kommer att inleda ett testprogram med motorn monterad i Lynx.

Källa: http://www.xcor.com/press-releases/2013/13-03-26_XCOR-lynx-propulsion-milestone.html
Foto: Mike Massee, XCOR Aerospace

 


 

  • Liknande artiklar: