Diamandis: en resa med Soyuz kostar nu 45 miljoner dollar styck - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Diamandis: en resa med Soyuz kostar nu 45 miljoner dollar styck

Diamandis: en resa med Soyuz kostar nu 45 miljoner dollar styckUnder den pågående konferensen SpaceVision 2009 vid University of Arizona rapporterar analytikern vid Futron Corporation och journalisten Jeff Foust om den nu höjda prislappen för en resa med Space Adventures ombord den ryska Soyuz rymdkapseln.

Foust citerar Peter Diamandis, vd för X Prize Foundation och en av grundarna av Space Adventures, som säger att priset för en turistresa ombord en Soyuz kapsel nu har stigit till 45 miljoner dollar. Det är en ökning med 10 miljoner dollar sedan grundaren av Cirque du Soleil, Guy Laliberte, åkte till den internationella rymdstationen förra månaden. Det är också nästan fyra gånger så mycket som den första rymdturisten, Dennis Tito, betalade 2001.

Det bör i sammanhanget också nämnas att NASA kommer att betala ryssarna 51 miljoner dollar per plats för att de ska kunna flyga sina astronauter till ISS, när man nästa år tar rymdskyttlarna ur tjänst. Att rymdskyttlarna inte längre kommer att användas och att man samtidigt kommer att utöka rymdstationens permanenta besättning till sex personer, betyder att platserna ombord Soyuz är mer eftertraktade, och därmed mer värdefulla. Det är dock inte klart när man i detta läget kan återuppta rymdresor för turister, även om ryska tjänstemän nämner 2011-2012 som en möjlig tidpunkt.

Källa: http://www.parabolicarc.com/2009/11/14/diamandis-soyuz-flights-cost-45-million-apiece/
Foto: NASA

  • Liknande artiklar: