Finanskrisen tvingar Rocketplane till drastiska åtgärder - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Finanskrisen tvingar Rocketplane till drastiska åtgärder

Rocketplane lägger utvecklingen av XP på isTrots den just nu pågående globala finanskrisen har dämpat viss aktivitet inom det kommersiella rymdområdet finns det fortfarande de som är villiga att satsa sin pengar på denna verksamhet. Men Rocketplane Global är ett de företag som nu har bestämt sig för att lägga den tekniska utvecklingen av den suborbitala rymdfarkosten Rocketplane XP på is. Åtminstonde för tillfället medan företaget försöker jaga investerare.

Detta rapporterar Jeff Foust, redaktör på The Space Review, från Space Investment Summit 5 som nu pågår i Los Angeles. I förra veckan hade  tydligen Dave Faulkner, utvecklingschef för Rocketplane, ett möte med Oklahoma Space Industry Development Authority där han informerade om företagets status och de åtgärder de nu måste vidta.

– Jag kommer inte att ge något tidsschema för när de första flygningarna med XP kommer att ske förrän vi kan säkra vår finansiering, sa Dave Faulkner. Det är för mycket som är osäkert nu.

För närvarande ligger Rocketplane i förhandlingar med två potentiella investerare för "en mindre summa pengar" så att företaget kan ta sig igenom krisen till marknaden vänder igen. De säger dock inte hur mycket den summan innebär, men den summan på 18 miljoner dollar som företaget fick 2004 från staten Oklahoma täcker endast omkring 10 procent av XPs utvecklingskostnader. Det innebär i sin tur att de behöver få in rejäl summa pengar för att kunna slutföra utvecklingsarbetet, vilket inte är en lätt uppgift i dagens ekonomiska klimat.

Källa: http://www.personalspaceflight.info/2008/10/16/rocketplane-dedicated-solely-to-fundraising/

Bild : RocketPlane Global

  • Liknande artiklar: