Europa får ytterligare en rymdhamn i kampen om att bli först - Rymdturism.se

Europa får ytterligare en rymdhamn i kampen om att bli först

Europa får ytterligare en rymdhamn i kampen om att bli först

Brittiska myndigheter har gett klartecken för att bygga en rymdhamn. Den planerade rymdhamnen ska kunna vara klar 2018 och främst vara avsedd för kommersiella rymdfärder där rymdfarkosterna lyfts upp av flygplan. Frågan är vem som blir klara först, Sverige eller Storbritannien?

För första gången ska det från Europa bli möjligt att sända upp rymdfarkoster i en suborbital bana från jorden. Men det handlar inte om konventionella raketuppskjutningar utan rymdfarkoster inklusive satelliter som bärs upp av flygplan som ska kunna starta och landa på den planerade rymdbasen. Exempel på kunder som myndigheterna hoppas på är SpaceX och Virgin Galactic som ska satsa på rymdturismflygningar. Rymdhamnen ska även anpassas för eventuella framtida supersnabba passagerarplan som ska kunna erbjuda flygningar mellan Storbritannien och Australien på två timmar.

Experimentella flygplan får i Storbritannien vanligtvis inte bedriva kommersiell luftfart (dvs med betalande passagerare). Men de brittiska myndigheterna ser rymdturismen som ett viktigt mål för rymdskepps-operatörer och som en viktig framtida industri. Därför överväger de brittiska myndigheterna vilka förändringar eller åtgärder i regelverket som skulle behöva göras för att möjliggöra rymdturism-verksamheten.

Men det är ännu inte bestämt var i Storbritannien rymdbasen ska förläggas. I rapporten från de brittiska myndigheterna föreslås fem lämpliga platser som ligger i såväl England som Skottland och Wales. Men det kan mycket väl bli så att Sverige snuvar platsen som den första rymdhamnen i Europa för rymdturister.

Källa: https://www.gov.uk/government/news/industry-backs-governments-spaceport-plans
Foto: GOV.UK

  • Liknande artiklar: