Blue Origin ska ta turister ut i rymden 2018 - Rymdturism.se

Blue Origin ska ta turister ut i rymden 2018

Blue Origin ska ta turister ut i rymden 2018

Amazons vd Jeff Bezos meddelade under en pressvisning att Blue Origin kommer att börja kommersiella suborbitala rymdfärder så tidigt som 2018, och med testflygningar redan nästa år. Bolaget planerar att bygga sex återanvändbara rymdfarkoster som kommer att kunna göra flera resor per år.

Långt innan Jeff kom på idén att börja sälja böcker på Internet, var han besatt av rymden. Det började vid 5 års ålder, när han såg Apollo 11 landa på månen, och fortsatte via Star Trek genom hans tonåren. Tack vare succén med Amazon.com gjorde det honom till en av världens rikaste män, och kunde då göra allvar av sin barndoms dröm.

– Jag ville starta ett rymdföretag från när jag var liten, men jag har aldrig förväntas ha resurser att göra det. När Amazon blev ett framgångsrikt företag, insåg jag, "Hej, jag kan faktiskt uppfylla min barndomsdröm om att starta ett rymdföretag," och det är vad jag gjorde, berättade Jeff för en liten grupp speciellt inbjudna journalister.

Hans rymdföretag, Blue Origin - ”Blue” för "Pale Blue Dot" som är jorden och ”Origin” där mänskligheten började, visar nu, 16 år efter starten konkreta tecken på framsteg. För första gången öppnade Jeff Bezos dörrarna till sitt företag som det har varit väldigt tyst om i flera år fram tills i november förra året då en raket genomförde en säker landning efter att ha gjort ett varv runt jorden.

BlueOrigin_011.jpg

Bezos, som är mycket engagerad i rymdturism, räknar med att en kommersiell verksamhet kan börja inom de närmaste två åren om allt går väl. Rymdfarkosten New Shepard kommer att kunna ta sex passagerare upp till drygt 100 kilometers höjd ovanför jorden. Väl där kommer passagerarna att se den mörka rymden och stjärnorna, samt att få uppleva några minuter av tyngdlöshet. Just nu är Blue Origin i färd med att bygga och testa sex sådana fordon. Mer än 1000 personer har enligt Blue Origin redan anmält sitt intresse av att företa en sådan resa.

Källa: http://www.geekwire.com/2016/jeff-bezos-lifts-curtain-blue-origin-rocket-factory-vision-space/
Foto: Blue Origin

 

  • Liknande artiklar: