Rymdturismen blir miljövänligare - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Rymdturismen blir miljövänligare

Miljövänligare rymdturismSuborbitala rymdfärder av den typ som planeras av Virgin Galactic skulle komma att få en mindre koldioxidpåverkan på miljön än vad en normal flygtur med en jumbojet, enligt en studie genomförd av den Europeiska rymdorganisationen (ESA). 

Flight International rapporterar om en preliminär ESA studie som ger indikationer på att suborbitala rymdresor skulle släppa ut en mindre mängd koldioxid per passagerare än vad ett normalstort jetplan skulle göra under en ransantlantisk flygresa. Dock är ESA:s studie ännu inte färdig att släppas, och det finns även planer på att göra mer detaljerade studier.

– Jag vill inte offentliggöra våra siffror innan vi har gjort ett mer utförligt arbete, sa Geraldine Naja-Corbin från ESA under det första symposiet om privata rymdfärder som hölls i Arcachon i Frankrike i förra veckan.

Rob Coppinger på Flight International menar dock att jämförelserna med vanliga flyglinjer haltar, eftersom de som kommer att åka ut i rymden ändå på något sätt måste ta sig till rymdhamnen. Idag är de väldigt få och man måste därför ta reguljärt flyg för att ta sig dit. Samtidigt säger han att om ESA har rätt i sina antaganden, kan det vara troligt att om man använder samma teknik för att göra transkontinentala flygresor i framtiden, blir sådana resor inte snabbare utan även mycket grönare.

Källa: http://www.flightglobal.com/articles/2008/06/02/224354/suborbital-travel-has-low-carbon-footprint-says-esa.html

  • Liknande artiklar: