Första raketen skickas iväg från Spaceport America - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Första raketen skickas iväg från Spaceport America

Efter att ha blivit uppskjutet tre gånger sen mars, kommer äntligen den första raketen, kallad SpaceLoft XL, att komma iväg nu på måndag från Spaceport America. Om denna första kommersiella raket från New Mexico får en lyckosam start, kommer den att skapa en bra grund för att delstaten blir en centralpunkt för rymdturism industrin.

Klockan K är satt till 07.30 lokal tid, när den 6,5 gånger 0,25 meter stora raketen från UP Aerospace Inc. kommer att lyfta till en höjd av drygt 100 km, och kommer att ha 50 vetenskapliga instrument med ombord.

"Detta är vad måndagen handlar om, att visa att detta inte är en fantasi, detta är verklighet" säger Rick Homans, kabinettssekreterare för ekonomisk utveckling på New Mexicos finansdepartement. "Vi talar faktiskt om att skjuta upp raketer i rymden från en plats i New Mexico". Men Homans tillägger samtidigt att det finns en viss oro och nervositet inför måndagens uppskjutning. "Detta är inte menat som ett PR jippo. Fokus kommer att ligga på allmänhetens säkerhet, det är viktigare än något annat."

Eric Knight, vd för UP Aerospace, tilläger. "Det har blivit några förseningar i att få iväg denna raket, men det gamla talesättet om att den som väntar, väntar inte för länge, kan verkligen användas här. Att vänta är en dygd."

White Sands Missile Range, som testar missiler, kommer att erbjuda teknisk support under måndagens uppskjutning. Larry Furrow, talesman för WSMR, säger att tre radarstationer kommer att användas för att följa raketens bana, som kommer att landa omkring 50 kilometer nordöst om Spaceport America. Med hjälp av radarn kommer de att kunna förutsäga var raketen skall landa med en felmarginal på 1 kilometer.

"Vi är tacksamma gentemot Tom Berard och all personal där", sa Homans om assistansen från WSMR. "Utan deras hjälp, skulle detta inte kunna genomföras. Vi planerar att använda den data de samlar in och skicka till FAA (flygsäkerhetsmyndigheten i USA) för den licens vi har ansökt om."

Homans säger vidare att allmänhetens tillträde till Spaceport America kommer att vara begränsad, men att en scenbyggnad kommer att upprättas vid Highway 51, cirka 11 kilometer från uppskjutningsplatsen. Strax innan åskådarplatsen kommer vägspärrar att sättas upp från och med klockan 06.00, men företrädare för polisen i Sierra County kommer att hjälpa till att hänvisa folk rätt.

Foto: UP Aerospace Inc.
Källa: http://www.spaceportamerica.com

  • Liknande artiklar: