Första spadtaget taget för Spaceport America - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Första spadtaget taget för Spaceport America

Första spadtaget taget för Spaceport AmericaVideosekvens Två år efter att man tillkännagav etableringen av Spaceport America, inleds konstruktionen av rymdhamnen då New Mexicos guvernör Bill Richardson i fredags tog det första spadtaget för vad som blir världens första anläggning speciellt byggd för rymdturister och andra kommersiella kunder.

Detta projekt som beräknas kosta New Mexicos skattebetalare 198 miljoner dollar är beläget i ett 73 kvadratkilometer stort avlägset område nära staden Truth or Consequences strax norr om Las Cruces. Spaceport America har länge varit en dröm, en dröm som den förre guvernören Jack Campbell på 60-talet utryckte i ett brev till den dåvarande presidenten John F. Kennedy: "New Mexico borde vara platsen för kommersiell rymdverksamhet, och att kommersiell rymdverksamhet måste vara en del av våra nationella satsningar".

Dagens händelse förverkligar denna dröm om en spännande ny era inom rymdutforskning och utveckling, I en symbolisk gest överräcktes detta brev till Virgin Galactics vd, Will Whitehorn.

– Efter allt hårt arbete som lagts ner för att få igång detta projektet, är det tillfredsställande att se att Spaceport America till slut blir en verklighet. Dessa första spadtag är ett viktigt första steg mot vårt mål att vara i framkanten av denna nya spännande kommersiella rymdindustri, sa Bill Richardson.

Miljövänlig rymdhamn som blir modell för framtiden

I den första etappen byggs en 3 kilometer lång landningsbana som väntas vara klar nästa sommar. Senare i år inleds nästa steg då man börjar byggnationen av terminal och hangarer. Dessa ska stå klara i december 2010. Den futuristiska designen är framtagen av arkitektfirman Foster and Partners. Man ville skapa en rymdhamn som är miljövänlig, och som samtidigt har ett urformning som är unik och som aldrig tidigare har gjorts.
Spaceport America kommer att byggas enligt de riktlinjer som U.S. Green Building Council har satt upp. Med en omfattande användning av teknik för förnyelsebar och ren energi genom hela anläggningen kommer Spaceport America att sätta standarden för en miljömässigt hållbar utformning för liknande konstruktioner i framtiden.
 

 

Porten mot framtiden

Spaceport America kommer att ha en stor ekonomisk betydelse för New Mexico. Både befintliga och nya marknader kommer att växa för att stödja den nya kommersiella rymdindustri. Företrädare för staten New Mexico säger att det kommer att skapas 500 arbetstillfällen bara inom byggsektorn inom de närmaste fyra åren.

– Dessa första spadtag för Spaceport America är inledningen på ett nytt kapitel i New Mexicos långa tradition inom rymd- och spjuspetsteknik. Från pionjärarbetena av Robert Goddard inom raketforskning under 30-talet, starten av Amerikas rymdprogram under 40- och 50-talen till de pågående NASA programmen i White Sands Missile Range och nu Spaceport America, porten mot framtiden, sa Steve Landeene, chef för New Mexico Spaceport Authority.

Men Spaceport America handlar inte bara om rymdturism. Rymdhamnen kommer också att öppna upp för bolag inom andra områden, exempelvis de som sysslar med forskning inom exempelvis medicinsk och kommunikation. Men det kanske viktigast av allt är att Spaceport America kommer att skapa utbildningsprogram inom spjutspetsteknik för studenter i New Mexico och resten av världen.

– Det kommer att ge studenter möjligheten att skapa sig en karriär inom matematik och vetenskap här i New Mexico, och skapa en turism och andra aktiviteter som har en långvarig ekonomisk bärighet, fortsatte Steve Landeene att berätta.

Virgin Galactic blir rymdhamnens huvudsakliga hyresgäst

Rymdhamnen kommer att fungera i mångt och mycket som en vanlig flygplats, och erbjuder olika flygbolag att hyra en plats i hangarerna och övriga faciliteter. Virgin Galactic är ett av de första företagen som kommer att använda Spaceport America för att skjuta upp turister i en suborbital bana i rymden. Virgin Galactic har investerat mer än 300 miljoner dollar i att ta fram ett system med rymdfarkoster som ska användas bland annat på Spaceport America så fort det öppnas, vilket beräknas ske inom två år. Virgin Galactic hoppas på att genomföra en flygning i veckan med 6 personer ombord SpaceShipTwo. För närvarande har man redan sålt drygt 200 biljetter för 200.000 dollar styck, och man har ytterligare 80.000 på väntelista som önskar åka när priset har gått ner. Om allt går enligt planerna kommer priset att falla markant inom de närmsta åren efter att de första 200-300 pionjärerna har gjort sin resa.

– Denna dag är en enormt viktig milstolpe för Virgin Galactic. Dagens händelse är en klar signal för starten av en ny kommersiell era i rymden och alla invånare i New Mexico kan idag känna sig stolta, sa Will Whitehorn.

Rymdskeppet, SpaceShipTwo, kommer att åka snålskjuts med ett speciellt utformat bärflygplan, WhiteKnightTwo, till en höjd av drygt 15.000 meter där den slåpps och låter dess raketmotor ta turisterna upp till 120 kilometers höjd på 90 sekunder. Väl där kommer man att få en enastående utsikt mot jorden samtidigt som man är tyngdlös under 5-6 minuter innan man inleder återfärder mot jorden.

Förutiom New Mexico, kommer Virgin Galactic också att skicka iväg turister i rymden från Spaceport Sweden i Kiruna något år senare.
 


Inledningstal av New Mexicos guvernör Bill Richardson


Tal av Will Whitehorn, vd för Virgin Galactic


Tal av Steve Landeene, chef för New Mexico Spaceport AuthorityEtt nyhetsinslag från KRQE News 13Källa: http://www.spaceportamerica.com/news/press-releases/244-spabreaksgroundnewmexico.html
Bilder: Foster and Partners

  • Liknande artiklar: