Kanada bygger rymdhamnar för rymdturistresor - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Kanada bygger rymdhamnar för rymdturistresor

Kanada bygger rymdhamnar för rymdturistresorDen kanadensiska rymdorganisationen planerar att bygga två anläggningar för att kunna skicka betalande turister ut i rymden. Projektet backas aktivt upp av grundaren till Virgin Galactic, Richard Branson.

De två platser som är aktuella i projektet är Cape Breton i Nova Scotia som kan komma att bli Kanadas svar på Cape Canaveral i Florida, och Fort Churchill i Manitoba där man sedan 50-talet har skickat upp inte mindre än 3500 sondraketer i rymden i forskningssyfte.

– Vi har ännu inte fått någon förfrågan från någon om en möjligt plats för att skicka upp raketer från Fort Churchill, men vi är öppna för att diskutera möjligheten, säger Rachel Morgan, kabinettssekreterare i Manitoba provinsen.

Under 2008 gjordes en rad förstudier och de visar på att det är möjligt för Kanada att kunna skjuta upp sina egna raketer från egen mark.

– Det är genomförbart, men samtidigt en extrem utmaning, säger Eric Dubuc, ingenjör vid den kanadensiska rymdorganisationen, till The Canadian Press.

Ett kanadensiskt-amerikanskt konsortium gick redan för flera år sedan ut med planer för en uppskjutningsramp för kommersiella rymdfärder.

– De kanadensiska kustprovinserna är en perfekt plats att skjuta iväg raket från, säger Geoff Sheerin, grundare av företaget PlanetSpace som håller på med att utveckla två raketer för kommersiellt bruk, Canadian Arrow och Silver Dart.

Men på grund av rättsliga anledningar vill han inte gå närmre in på hur det går med dessa projekt. Dessutom kommer inte kunna skicka upp sådana raketer från kanadensisk mark i den närmsta tiden, eftersom projekt med att få fram en uppskjutningsplats tenderar att ta mellan 5 och 10 år.

Källa: http://en.rian.ru/world/20100330/158363953.html

  • Liknande artiklar: