Planerna för utbyggnaden av Kiruna flygplats och Spaceport Sweden börjar nu ta form. Det ska bli en högst spejsad satsning. Luftfartsverket, LVF, är berett att satsa 47 miljoner kronor om Tillväxtverket skjuter till lika mycket. I januari skickas en ansökan om investeringsmedel från Tillväxtverket och förhoppningen är att man får ett ja under april månad. Kiruna kommun kommer att gå in med 300 000 kronor i satsningen.
På sitt sätt är det en förberedelse inför etableringen av rymdturism i Kiruna. Farkosterna från Virgin Galactic kommer att starta och landa på flygplatsen och många kommer att vara intresserade av att se det på nära håll.
På ett annat sätt är satsningen en del i flygplatschefen Peter Salomonssons vision om att flygplatsen ska bli en stadsdel i Kiruna. Han föreställer sig viss samhällsservice och nya snabbare förbindelser med tätorten.
Hotell i terminalen
- Visionen är att Kiruna airport ska upplevas som norra Europas attraktivaste flygplats 2020. Då måste vi i LFV själva göra en förändring och bidra till utvecklingen, säger Peter.
I första etappen, som kostar 95 miljoner att förverkliga, ingår ett hotell med 80 rum. Hotellet byggs direkt i anslutning till terminalen, vilket är högst ovanligt eller rent av unikt. När man kommer in i flygplatsen kommer man även in i hotellobbyn där man också ska kunna checka in sitt bagage. Projektet benämns "Spacehall", vilket ska tolkas dubbeltydigt. Det ger associationer till rymdturismen, men också ge en känsla av rymlighet och ljus.
– Tanken är att resenärerna ska mötas av en ombonad miljö och kanske en öppen eld i mitten av rummet i stället för kala väggar i en avgångshall. Man ska få känslan av att man har kommit till en ovanlig plats, säger Peter.
Utbyggnaden behövs även om det inte skulle bli någon rymdturism i Kiruna. Enligt Salomonsson behöver man under alla omständigheter bygga tre till fyra nya hotell i Kiruna de närmaste åren.
– När Virgin Galactic väl är på plats är det dags att börja med nästa etapp. Det är viktigt att redan nu ha tänkt på det i flygplatsens masterplan så att det finns mark reserverad, säger Peter Salomonsson.
I den första etappen ingår också investeringar i jättehangaren Arena Arctica som ska kunna användas för evenemang och konferenser i högre utsträckning. Lokalerna behöver förberedas med digital infrastruktur, toaletter och kök.
Källa: http://www.nsd.se/nyheter/kiruna/artikel.aspx?ArticleId=5067894
Foto: Jessica Rosengren