Nytt tätare rymdturismsamarbete mellan Sverige och USA - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Nytt tätare rymdturismsamarbete mellan Sverige och USA

Nytt tätare rymdturismsamarbete mellan Sverige och USAEtt samarbetsavtal med syfte att stimulera och underlätta tillväxten av kommersiell suborbital rymdfärdsindustri över gränserna har undertecknats mellan Spaceport Sweden och Mojave Air and Space Port.

Mojave Air and Space Port ligger i Mojaveöknen i Kalifornien, och är ett forskningscenter för kommersiella rymdfärder och USA: s första kommersiellt licensierade rymdbas. Det var här som Scaled Composites 2004 med sin SpaceShipOne vann Ansari X-Prize. Spaceport Sweden, beläget i Kiruna som sedan 1957 har varit Europas ledande rymdstad, är ett banbrytande initiativ inom kommersiell rymdfart i Europa och Sverige med visionen att bli en världsledande rymdhamn.

– Syftet med samarbetsavtalet är att bredda Sveriges insatser genom att expandera Kirunas långa historia inom undersökande atmosfärisk forskning. Vi ska genomföra kommersiella rymdfärder och skapa en smältdegel där man kan träffas för att utbyta idéer och skapa innovativa produkter och tjänster som ger spänning, underhållning och utbildning i världsklass med rymden som plattform, kommenterade Karin Nilsdotter, vd för Spaceport Sweden.

Tillsammans kommer Spaceport Sweden och Mojave Air and Space Port delta i gränsöverskridande projekt för att utvärdera och testa system för rymdflygplatser. Man ska också utveckla gemensam marknadsföring och sponsring av evenemang som syftar till att stärka rollen för kommersiella rymdhamnar.

– Detta är en historisk överenskommelse mellan två pionjärer inom orådet. Avtalet är resultatet av årslång satsning från de två organisationerna, inklusive resor till Kiruna och Stockholm, Sverige, Washington DC och Mojave i Kalifornien. Mojave och Kiruna utvecklar stora idéer, uppmuntrar innovationsanda och har gott om begåvade människor, kommenterade Stuart Witt, vd för Mojave Air and Space Port.

Källa: http://spaceportsweden.com/?id=9504&cid=21931
Foto: Spaceport Sweden
 

  • Liknande artiklar: