Spaceport Sweden imponerade i USA - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Spaceport Sweden imponerade i USA

Bengt, Johanna och Michael på ISPCS 2008Videosekvens Under förra veckan befann sig en delegation från Spaceport Sweden på en internationell konferens om rymdturism i New Mexico i södra USA. Anledningen till att man var där var att marknadsföra och sälja Kiruna för olika operatörer inom rymdturism. Utöver att medverka på ISPCS (International Symposium on Personal and Commercial Spaceflight) hade Spaceport Sweden även en utställning på plats samt ett antal möten bokade med nya tänkbara kunder.

Som enda icke-amerikanska utställare hade Spaceport Sweden ett par lyckade dagar på konferensen och imponerade stort på övriga deltagare. Även ett antal möten med nya tänkbara kunder var inbokade.

– Vi fick en fantastisk bekräftelse på att vi har kommit långt och deltagarna var imponerade av vad vi har att erbjuda, säger Johanna Bergström-Roos, informationsansvarig på Spaceport Sweden i Kiruna.

På rätt väg

Spaceport Sweden har den största delen av infrastrukturen redan på plats, vilket är av allra största vikt både när det gäller kommande investeringar och att snabbt kunna komma igång med verksamheten. Fokus ligger nu på att få fram ett regelverk för flygningarna och att fortsätta utveckla affärsverksamheten. Man har också stärkt sina kontakter med andra aktörer inom rymdturism, speciellt då samarbetet med Spaceport America, vilket var ett av målen med resan till konferensen.

– Vi känner absolut att Spaceport Sweden att på rätt väg och i vissa fall i fronten av utvecklingen, säger Bengt Jaegtnes, vd för utvecklingsbolaget Progressum och vice ordförande på Spaceport Sweden.

Spaceport Sweden teametSpaceport Sweden består av fyra målmedvetna partners med två starka varumärken som är välkända på den internationella marknaden – rymdbolaget och ICEHOTEL. De är dessutom på god väg att skapa ett starkt tredje varumärke i Spaceport Sweden, och ambitionen är att bli det naturliga valet för privatpersoner i Europa att åka ut i rymden från. Förutom Johanna Bergström-Roos och Bengt Jaegtnes bestod den svenska delegationen av Peter Salomonsson, flygplatschef i Kiruna, Peter Torneus, VD för Kiruna-Lappland, samt Olle Isberg, delägare i Björkliden Fjällby och stark man i utvecklingen av anläggningen. Det visade sig att bredden i denna grupp var en styrka.

– Ja, just det här att vi hade turistfolk med oss också. Olle Isberg fick exempelvis representera de entreprenörer som deltar i utvecklingen av Kiruna. Han är också intresserad av att vara med och satsa, förklarar Johanna Bergström-Roos.

Många intressanta ämnen diskuterades under konferensdagarna men rymdturism handlar inte bara om att utveckla nya teknologier, designa nya rymdfarkoster eller att ta fram nationella och internationella regelverk.

– En viktig del i denna fantastiska resa handlar om att spränga gränserna för vad som är möjligt i rymden, en plats som människan redan är verksam i med en hel rad olika tillämpningar som vi idag mer eller mindre tar för givet, säger Johanna Bergstrom-Roos.

Av finanskrisens USA märktes inget alls under konferensdagarna. Det var full kommers överallt.

– Tvärtom så satsas det som aldrig förr på nya innovativa rymdsatsningar och rymdhamnar över hela USA. Spaceport Sweden visade styrka och mod med att närvara på USAs hemmaarena, berättar Peter Salomonsson.

Michael Blum, en av Virgin Galactics framtida rymdresenärer, var i april i år uppe och besökte Spaceport Sweden i Kiruna och var även nu med på konferensen i USA. Han höll där en presentation om varför man ska resa ut i rymden och var även delaktig i en del paneldebatter. I videosekvensen nedan delar Michael med sig om sina tankar kring Spaceport Sweden, och speciellt de fördelar som Spaceport Sweden ger.

 

 

 

 

Detsamma gör Erik Virre, medicine doktor från University of California, San Diego som även han har besökt Spaceport Sweden tidigare i somras.

Amerikaner till Kiruna i vår

Ett stort intresse för samarbete kring turistflygningar finns. En tung delegation från USA väntas till Kiruna under våren för utbyte av erfarenheter.

– Steve Landeene, vd för Spaceport America, kommer och har med sig turistchefen för New Mexico, berättar Bengt Jaegtnes. Dessutom deltar presidenten för universitetet i New Mexico och en representant för näringslivet.

Från Spaceport America ska Virgin Galactics första turistflygningar äga rum, och som bekant kommer Virgin Galactic också att använda Kiruna och Spaceport Sweden som bas för flygningar i Europa med start 2012.

Källa: http://www.ssc.se/?id=9504&cid=13502
Foton: Spaceport Sweden

  • Liknande artiklar: