Spaceport Sweden och Spaceport America skriver samarbetsavtal - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Spaceport Sweden och Spaceport America skriver samarbetsavtal

Bengt Jaegtnes, Spaceport Sweden och Steve Landeene, Spaceport AmericaIdag gästades Spaceport Sweden av en delegation från Spaceport America, New Mexico. Syftet med besöket är att påbörja ett långsiktigt samarbete genom att ingå ett systeravtal, för att med gemensamma krafter utveckla kommersiell rymdindustri. Samarbetet ska även leda till att lokalt, på respektive rymdhamn, stimulera ekonomisk tillväxt genom att utveckla rymdverksamheten, turismen och de utbildningar som är knutna till dessa.

Spaceport Sweden i Kiruna har, i likhet med Spaceport America, planer på att skicka upp turister till rymden tillsammans med Virgin Galactic, världens första kommersiella arrangör av rymdresor. Virgin Galactic har skrivit på ett 20-årigt hyresavtal med Spaceport America för att använda New Mexico-anläggningen som sin huvudbas för kommersiella rymdflygningar. De ämnar även erbjuda flygningar från Spaceport Sweden med en helt annan inramning, som ett europeiskt komplement. Här rör det sig om upplevelser i midnattssol på sommaren och i norrsken under vintern, med unika äventyr i en naturskön och orörd miljö. ICEHOTEL står för turistinslagen och Rymdbolaget tillsammans med Kiruna Flygplats står för de rymd- och flygtekniska delarna. Att dessa Kirunabaserade bolag tillsammans kan visa upp en stor erfarenhet och kunskap inom rymd, flyg och turism är en av anledningarna till att Virgin Galactic valde Spaceport Sweden som samarbetspartner.

Stärker varandras rymdhamnar

– Spaceport Sweden har kommit en bra bit på väg, och genom samarbetet med Spaceport America kan vi stärka varandra och ta viktiga steg tillsammans, säger Bengt Jaegtnes, vice ordförande i Spaceport Sweden. Vår relation till Spaceport America är viktig eftersom vi har samma målsättning att utveckla kommersiell rymdverksamhet. Vårt samarbete började redan 2007 då vi för första gången träffades på en internationell konferens om kommersiella rymdfärder i New Mexico, ISPCS.

En utökning av infrastrukturen i budgeten

Rymdturism.se hade tillfälle att möta representanterna från Spaceport America, Patricia Hynes, styrelseorförande för New Mexico Space Grant Consortium, och Steve Landeene, vd för Spaceport America, och passade på att ställa lite frågor kring utecklingsarbetet för Spaceport America. Under senare tid har Spaceport America börjat knyta till sig fler partners, förutom Virgin Galactic. Den senaste i raden är Armadillo Aerospace, och en tredje är på väg att skriva avtal med. Även om Steve inte ville avslöja något är det ingen högoddsare att man gissar på den aktör som i förra månaden gick ut med att det nu är möjligt att boka biljetter för en resa i deras rymdfarkost.

– De tre kompletterar varandra. De erbjuder tre helt olika upplevelser i rymden, säger Steve Landeene.

Han berättar vidare att en utökning av infrastrukturen för att kunna härbärgera fler aktörer finns till viss del med i deras budget. Att skapa en plats för vertikal uppskjutning, som i fallet med Armadillo Aerospace är en förhållandevis enkel uppgift.

Delegater från Spaceport Sweden och Spaceport America

Aaron Prescott (SpAm), Peter Salomonsson (SpSw), Bengt Jaegtnes (SpSw), Steve Landeene (SpAm), Johanna Bergstrom-Roos och Dan Bjork (SpSw), Patricia Hynes (SpAm)


Steve Landeene är mycket spänd och förväntansfull över samarbetet med Spaceport Sweden och den explosionsartade utveckling som kommersiell rymdfart befinner sig i just nu. Rymdbolaget och Spaceport Sweden är redan igång med operationell verksamhet och det är mycket spännande att se det växande intresset för kommersiell rymdfart över hela världen, säger han.

– Det samarbetsavtal som vi nu undertecknar betyder att vi tillsammans kan arbeta för att utveckla kommersiell rymdindustri ytterligare, säger Steve Landeene.

Källa: http://www.ssc.se/?id=9504&cid=14260
Foton: Spaceport Sweden

  • Liknande artiklar: