Uppförandet av Spaceport America inleds - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Uppförandet av Spaceport America inleds

Spaceport AmericaEfter en lyckad upphandling kommer myndigheten för New Mexico Spaceport (NMSA) och New Mexicos näringsdepartementet (NMDOT) att på torsdag att inleda arbetet med att förbättra vägarna till och från Spaceport America. Upphandligen vanns av Reiman Corporation, ett byggföretag med mer än 15 års erfarenhet av konstruktionsarbete i New Mexico. Förbättringen av dessa vägar gör dels att åtkomsten blir bättre och dels att tidsschemat för det fortsatta bygget av Spaceport America kan hållas.

Arbetet med att konstruera Spaceport America, den första rymdhamnen som är speciellt byggt för kommersiella aktiviteter, är uppdelat i fem etapper och hat en budget på 198 miljoner dollar. Den första som inleds nu och håller på året ut avser utbyggnaden av infrastrukturen. Förutom vägbyggen ingår här även utbyggnad av el- och VA-nät, dragning av fiberoptik som kommer att löpa under hela rymdhamnen, samt etablering av landningsbanor och bränsledepåer. Designen är klar till 95 procent och arbetet kommer att koordineras av NMSA som till hjälp har ett designteam bestående av DMJM Aviation, Molzen Corbin och Dekker/Perich/Sabatini.

Hoppas vara klara 2010

Under nästa år kommer resterande fyra etapper att genomföras, där de tre första sker under det första kvartalet 2009. Den första av dessa rör kommunikations- och säkerhetssystem samt olika system för personligt skydd. Specifikationerna för dessa system är klara till 95 procent, och upphandlingen kommer att koordineras av NMSA. Samtidigt vill NSMA uppföra byggnader på en 2 tunnland stor yta som dels ska husera terminalbyggnaden och dels hangarer, men även byggnader som ska kunna hyras av Virgin Galactic. Arbetet med en planlösning för detta har precis börjat. Även här kommer upphandlingarna att koordineras av NSMA med hjälp av URS Corporation, Fosters & Partners, och SMPC Architects. Man hoppas på att arbetet med alla byggnader kommer att vara slutfört under 2010.

I nästa steg kommer brandstationen och andra underhållsfaciliteter att byggas på drygt 740 kvadratmeter stor yta. Planlösningen är i stort sett färdig, men man har börjat titta på en alternativ lösning för att kunna sänka kostnaderna utan att funktionaliteten minskas. 

Det sista steget beror eldistributionen och kommer att genomföras under det tredje kvartalet nästa år. Sierra Electric kommer att ansvara för utbyggnad och installation.

Källa: http://www.hobbyspace.com/nucleus/index.php?itemid=8428
Bild: Spaceport America

  • Liknande artiklar: