Boeing vill bli nästa stora aktör inom rymdturism - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Boeing vill bli nästa stora aktör inom rymdturism

Boeing vill bli nästa stora aktör inom rymdturismVideosekvens Boeing har ambitionen att ge sig in i rymdturismbranchen genom att erbjuda platser ombord den rymdfarkost som ska ersätta rymdfärjan, som NASA idag använder för att skicka upp astronauter till ISS. Farkosten kommer att ha plats för sju personer, men NASA planerar bara att använda fyra av dom för astronauter. Alltså finns det tre lediga säten. De vill Boeing använda till att flyga turister upp i rymden. Boeing hoppas kunna boka in de första turisterna redan 2015.

Boeing skrev i onsdags under ett avtal med Space Adventures kring ett ramverk för att använda Boeings Crew Space Transportation-100 (CST-100) rymdfarkost även för rymdturister. Enligt avtalet blir Space Adventures uppgift att marknadsföra de platser som kommer att kunna erbjudas. Därmed ges det en möjlighet för privatpersoner att för första gången åka ut i rymden från amerikansk mark. Tidigare har den möjligheten bara funnits via de ryska Soyuz rymdkapslarna som skjuts upp från Baikonur i Kazakhstan.

Detta skulle kunna stärka Obama administrationens ambition att låta NASA fokusera mindre på att bygga raketer och istället lägga sina resurser på att stötta den kommersiella rymdindustrin. i förlängningen betyder det att resor inte bara skulle kunna gå till ISS utan även till andra orbitala komplex såsom de rymdhotell som bland annat håller på att utvecklas av Bigelow Aerospace. Både Boeing och Bigelow Aerospace fick i år av NASA ett kontrakt för att utveckla nya rymdfarkoster värt 18 miljoner dollar. Det skulle också ge Space Adventures ytterligare en potentiell leverantör av rymdresor bredvid ryska Roskosmos.

Turerna som skulle kunna börja så tidigt som 2015 kommer med största sannolikhet att utgå från Cape Canaveral i Florida och då först gå till ISS.

– Vi är nu beredda att börja tala med presumtiva kunder, sa Eric Anderson, grundare och styrelseordförande för Space Adventures.

Boeing och Space Adventures har dock ännu inte satt en prislapp för en plats ombord CAT-100, men kommer att göra det när utvecklingen är igång i full skala.

– Genom att kombinera våra styrkor, kan vi bättre erbjuda säkra och billiga resor för kommersiella kunder, sa Brewster Shaw, vice vd och chef för Boeings rymdutforsknings avdelning.Källa: http://boeing.mediaroom.com/index.php?s=43&item=1421
Foto: Boeing

  • Liknande artiklar: