Copenhagen Suborbitals skaffar egenhändigt tillverkade rymddräkter - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Copenhagen Suborbitals skaffar egenhändigt tillverkade rymddräkter

Copenhagen Suborbitals skaffar egenhändigt tillverkade rymddräkterVideosekvens Copenhagen Suborbitals har inlett ett samarbete med författaren, äventyraren och arkeologen Cameron Smith som på egen hand har tagit fram en rymddräkt. Tanken är att CS ska använda den för de framtida resenärer som åker med deras suborbitala rymdfarkost. Och den kommer att vara orange.

Kristian von Bengtsson från Copenhagen Suborbitals kom först i konfekt med Camerons rymddräkt via en artikel i Wired.com. Efter ett antal samtal via Skype har Copenhagen Suborbitals bjudit in Cameron att delta i projektet. Genom att låta resenären använda Camerons rymddräkt lägger man på ytterligare en skyddsbarriär förutom kapselns egna skrov.

– Jag vet att många menar att vi ska använda oss av en "riktig" rymddräkt. Av någon anledning tycks alla hävda att en rymddräkt inte kan göras på detta sätt. Men det sa de även om våra fallskärmar, styrsystem, ja praktiskt taget alla subsystemen, säger Kristian von Bengtsson

Cameron håller för närvarande på med att ta fram en prototyp men det är high-tech på budgetnivå. Han hittade via Internet en dykardräkt, ett instrument som mäter lufttrycket, och en pump till ett akvarium som ska fungera som en cirkulationspump för kylningen. Resterande delar fick han ta på hos sin lokala järnhandlare. Som pricken över i:et fann han på eBay en äkta sovjetisk flygplanshjälm från 80-talet.

När prototypen är klar ska den genomgå tester i en tryckkammare. Förutsatt att dräkten hålls, kommer Cameron att ta fram en ny men med kraftigare komponenter.

– Om de kunde göra detta på 1930-talet med gummiduk och handskar av svinsvål, ska jag väl med den teknik som idag finns tillgänglig kunna göra det, berättade Cameron under en intervju med tidningen Wired.

Igår diskuterade Kristian von Bengtson och Cameron Smith med personer runt om i världen, via Reddit, om sitt samarbete.

Källa: http://www.wired.com/wiredscience/2013/02/how-a-crazy-diy-space-project-gets-help-from-a-crazy-diy-space-suit-project/
Foto: Cameron Smith

 

  • Liknande artiklar: