Den amerikanska luftfartsmyndigheten ger grönt ljus för Virgin Galactic - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Den amerikanska luftfartsmyndigheten ger grönt ljus för Virgin Galactic

Den amerikanska luftfartsmyndigheten ger grönt ljus för Virgin GalacticVirgin Galactic planerar att göra testflygingar där SpaceShipTwo går för egen maskin senare i år. I och med att deras partner Scaled Composites har beviljats ett tillstånd från den federala luftfartsmyndigheten (FAA) kan man nu gå vidare med att förverkliga de planerna.

– Denna viktiga milstolpe gör att vårt team kan koncentrera sig på den raketdrivna delen testflygningarna, och därmed ta ett stort steg närmare att kunna ta våra kunder ut i rymden. Vi vill tacka FAA för detta tillstånd som inte kunde komma mer lägligt, sa George Whitesides, vd för Virgin Galactic.

Både SpaceShipTwo och WhiteKnightTwo har redan gjort stora framsteg i sina olika testprogram, Med mer än 80 genomförda testflygningar har WhiteKnightTwo i stort sett tagit sig igenom sitt testprogram, medan SpaceShipTwo har på ett säkert sätt slutfört 16 stycken glidflygningar, varav tre av dom har involverat farkostens unika vingdesign. Dessutom har 10 fullskaliga tester av SpacepShipTwos raketmotor gjorts i testbänk.

– Rymdskeppsprogrammet går stadigt framåt och vi ser fram emot att för första gången äntligen få slå på raketmotorn ombord SpaceShipTwo, sa Doug Shane, vd för Scaled Composites.

Även om det tidigare har getts ut tillstånd till andra raketer, är SpaceShipTwo den första som får tillstånd för att kunna ta människor ombord. SpaceShipOne, den bemannade som framgångsrikt flög ut i rymden 2004 och som utgör grunden för SpaceShipTwos design, flög innan det nuvarande regelverket för tillståndsgivning var fastställt. FAA ger tillstånd först efter att de har försäkrat sig att operatören har tagit nödvändiga åtgärder för att skydda allmänheten under testflygingarna.

Något tidsschema för när man kan ta de första betalande resenärerna ut i rymden finns för närvarande inte. Det kommer först efter att det testprogram som börjar nu i höst är klart. Mer än 500 personer har hittills bokat sig en plats ombord SpaceShipTwo för en suborbital rymdresa.

Källa: http://www.virgingalactic.com/news/item/faa-launch-permit-gives-virgin-galactics-space-vehicles-the-green-light-for-powered-flight/
Foto: Virgin Galactic

  • Liknande artiklar: