EADS Astrium lägger sina planer på rymdturism på hyllan - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

EADS Astrium lägger sina planer på rymdturism på hyllan

EADS Astrium lägger sina planer på rymdturism på hyllanSedan EADS Astrium presenterade sin suborbitala rymdfarkost under flygshowen i Paris 2007, har det förutom lite arbete kring raketmotorn inte skett mycket mer utvecklingsarbete. Därför lägger EADS planerna på ett rymdjetplan på hyllan.

Ryktet om detta beslut dök redan upp i januari, men EADS har inte bekräftat det förrän nu, då man in i det sista kämpade med att försöka få in kapital till projektet i storleksordningen 1 miljard euro. Den officiella förklaringen är att rådande oro inom världsekonomin gör det svårt att hitta investerare som kan säkra en fortsatt finansiering. Detta trots att EADS Astrium ser suborbitala flygningar som mycket lovande på grund av den kommande rymdturismmarknaden.

EADS Astrium har i princip haft finansiella problemen sedan januari 2008 eftersom man radan då saknande en eller flera finansiärer som var villiga att lägga fram de pengar som krävdes för att kunna på allvar sätta igång projektet. I oktober 2008 meddelade Astriums projektledare för rymdturismprogrammet Christophe Chavagnac att man inte ville tala om projektet förrän man hade en farkost att visa upp, en händelse som nu i skenet av rådande finanskris ter sig väldigt avlägset.

I juni är dock Astrium uppsatt att vara representerat på rymdturism-konferensen som anordnas av  Royal Aeronautical Society. Det är dock osäkert kring huruvida de kommer att ha något att säga eller om de väljer att avstå från att komma dit.

Källa: http://www.flightglobal.com/blogs/hyperbola/2009/03/eads-astrium-puts-its-space-je.html
Bild: EADS Astrium

  • Liknande artiklar: