Rocketplane har begärts i konkurs - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Rocketplane har begärts i konkurs

Rocketplane har begärts i konkursVad som började som en dröm om att skjuta upp turister i rymden från Oklahoma har efter en lång tids problem nått vägens slut. George French Jr., ägare av Rocketplane Global, lämnade nyligen in en konkursansökan från sitt hem i Wisconsin.

För bara tre månader sedan pratade Chuck Lauer, vd för Rocketplane Global, optimistiskt om deras planer på att 2013 flyga rymdturister på suborbitala färder från Cecil Field i norra delarna Florida. Ett affärssamarbete var på väg, och företaget skulle inom kort komma med ett tillkännagivande. Men drömmen om rymden kraschade redan innan första rymdfarkosten ens har lyft.

Tanken var att man skulle bygga upp ett företag inom rymdturismindustrin i västra Oklahoma, som inte bara skulle ge möjlighet för turister att bege sig upp i rymden utan även ge mängder med arbetstillfällen i regionen. Man trodde så mycket på detta att staten Oklahoma 2003 överlämnade 18 miljoner dollar i skattemedel till George French Jr. för att bygga upp företaget. 

Åren gick, pengarna sinade, löften blev tomma, och ett rymdskepp som skulle ta privatpersoner från slätterna i västra Oklohoma upp i rymden förverkligades aldrig. En prototyp av rymdskeppet hittades dock på sopstation för metallåtervinning i Oklahoma City.

– Vi gjorde vad vi sa att vi skulle göra. Tyvärr, fullföljde vi inte som det ursprungligen var tänkt, berättade George French Jr. under en intervju i förra veckan med Oklahoma Gazette.


Konkursansökan, eller rättare sagt konkursansökningarna, kom in den 15 juni, en för varje av de tre separata förstegen i koncernen. Rocketplane Inc., moderbolaget, och dess dotterbolag Rocketplane Global och Rocketplane Kistler, samt en ansökan om personlig konkurs. Georges och företagens samlade tillgångar uppgår till mellan 108.000 och 287.000 dollar, som till den största delen består av fyra General Electric F-85 jetmotorer, medan skulderna är på mer än 8 miljoner dollar. Bland fordringsägarna återfinns de företag som hade kontrakt med Rocketplane. Dessutom hade Rocketplane skulder från rättegångskostnader kring kontraktsbrott med tidigare anställda vid företaget, samt obetalda skatter.

Rocketplane Global var företaget som sysslade med rymdturism, medan Rocketplane Kistler sattes upp 2006 för att hantera det kontrakt man fick med NASA för att skicka upp last till den internationella rymdstationen. Tyvärr avbröt NASA kontraktet ett år senare på grund av att företaget inte kunde hålla deadlines.

När Rocketplane nu är borta är chansen mycket liten att rymdturism blir verklighet i Oklahoma. Är detta verkligen slutet på Rocketplane eller kommer företaget att återuppstå?


– Nej, jag skulle inte säga det så. Min önskan är att en dag få se farkosten flyga från Oklahoma… min förhoppning. Det är inte längre en önskan, säger George French Jr.

Här kan du läsa konkursansökningarna för Rocketplane Inc., Rocketplane Global, Rocketplane Kistler och Georg French Jr. personliga konkurs,

Källa: http://www.okgazette.com/p/12776/a/6691/Default.aspx?ReturnUrl=
LwBEAGUAZgBhAHUAbAB0AC4AYQBzAHAAeAAslashAHAAPQAxADIANwAyADkA

Foto: Rocketplane

  • Liknande artiklar: