Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Rymdhissar kan vara klara 2050, en hissfärd som tar en vecka

Rymdhissar kan vara klara 2050, en hissfärd som tar en veckaUnder tiden som Virgin Galactic är i full färd att få sitt rymdskepp och väntande resenärer ut i rymden, håller ett japansk byggföretag på att räkna på lönsamheten i att bygga en hiss ut i rymden. De menar dessutom att det skulle kunna vara möjligt inom de närmsta 40 åren.

Om en hisstur som varar längre än 30 sekunder skulle göra dig orolig är förmodligen denna hiss nog inte något för dig.

Obayashi Corporation presenterade denna vecka sina planer på att bygga en hiss där det skulle ta drygt sju dagar för passagerarna att nå sin destination. Anledningen till den långa tiden är att nästa möjlighet till att stiga av skulle vara 36.000 km ovanför jorden.

Vid det Tokyo-baserade företaget menar man att en så kallad rymdhiss skulle vara klar runt 2050. Företagets ingenjörer hoppas kunna göra stora framsteg med projektet, så att det inte slutar som bara en dröm. Denna optimistiska inställning grundar sig på upptäckten av cylinderformade nanorör i kol som en japansk forskare gjorde 1991 och som är cirka 20 gånger starkare än stål. Detta material skulle så kunna användas för att producera de nödvändiga kablarna för rymdhissen.

Obayashi planerar att skicka en kabel 96.000 km i rymden, ungefär en fjärdedel av avståndet mellan jorden och månen. Den ena änden av kabeln kommer att vara fäst vid marken runt vilket det byggs en rymdhamn, medan den andra kommer att vara försedd med en motvikt. Hissen som kommer att ta upp till 30 personer och färdas med en hastighet av 200 km/h, är tänkt att drivas med magnetiska linjära motorer. Slutstationen kommer att ligga 36.000 km upp i rymden och innehåller både vetenskapliga laboratorium och boendeytor.

Representanter från Obayashi menar att idén om en rymdhiss inte är så långsökt som det kanske först låter. Andra organisationer såsom NASA har visat intresse för ett sådant projekt. Men huruvida projektet blir verklighet eller bara en dröm hänger på tillverkningskostnaden av nanorör och huruvida företaget kan få samarbetspartners eller inte.

Skulle din nästa hisstur sluta i rymden?

Källa: http://www.digitaltrends.com/international/space-elevator-could-be-ready-by-2050-ride-takes-a-week/
Bild: Victor Habbick

  • Liknande artiklar:

Relaterade artiklar