SSC satsar inte längre på rymdturism från Kiruna - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

SSC satsar inte längre på rymdturism från Kiruna

SSC satsar inte längre på rymdturism från KirunaFör snart fem år sedan när dåvarande rymdminister Maud Olofsson invigde Spaceport Sweden vid Kiruna flygplats. Nu har en av initiativtagarna och ägarna, det statliga rymdbolaget SSC, sålt alla sina andelar i Spaceport Sweden.


– Bemannade turistfärder i rymden, det är ingenting som vi tycker att vi ska hålla på med, säger Hans Karlander, ordförande för SSC.

Men så här annorlunda lät det 2007 när Rymdbolagets, som bolaget hette då, förra vd Claes-Göran Borg, sa när avsiktsförklaringen skrevs på mellan Spaceport Sweden och rymdoperatören Virgin Galactic.

– Det här är ett viktigt första steg på vår väg mot rymdturism

Syftet var att Kiruna skulle bli företagets första rymdbas utanför USA. Men rymdresorna har dragit ut på tiden, och SSC har sålt allt efter ett styrelsebeslut i somras.

– Man kan inte hålla på med allt, utan de drygt 600 anställda vi har håller på med väldigt mycket mer närliggande frågor än denna väldigt visionära turistfråga, säger Hans Karlander.

Ägare till Spaceport Sweden är nu Progressum, Luftfartsverket, ishotellet och skidanläggningarna i Kirunafjällen, tillsammans med riskkapitalbolaget Norrskenet.

Men rymdspecialisten SSC överger inte skeppet helt. Informationsdirektören Anna Rathsman kommer att sitta kvar i styrelsen.

– Vi stöder fortfarande Spaceport Sweden, vi tycker det är jättespännande att se vad framtiden ger, vi samarbetar gärna med dem och vi är också med och stöder olika projekt.

Frågan är om rymdturismen någonsin kommer att lyfta från Kiruna? Vad tror du?

Källa: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=4758110

  • Liknande artiklar: