Testflygning tar rymdturism i en ballong ett steg närmare - Rymdturism.se

Testflygning tar rymdturism i en ballong ett steg närmare

Testflygning tar rymdturism i en ballong ett steg närmare

World View, företaget bakom kommersiella rymdfärder med ballong, har kommit ett steg närmare att lansera bemannade färder. Detta efter att framgångsrikt genomfört den första paraflygningen på rekordhöjden av drygt 31 000 meter.

På denna höga höjd med ett ytterst begränsat lufttryck och densitet är det en otrolig bedrift, och en viktig milstolpe eftersom det är på denna höjd som World View i framtiden kommer att erbjuda kommersiella bemannade rymdfärder. Den vingformade fallskärmen kommer att ansvara för att försiktigt ta passagerarna ner till jorden från stratosfären. Förvisso har World View flugit ballonger till denna höjd förr, men det är första gången man har gjort det med en fallskärm.

Under de kommande månaderna kommer World View tillsammans med United Parachute Technologies (UPT) att vidareutveckla systemet med alltmer ökande vikt på nyttolasten.

– Denna lyckade testflygning med fallskärm på så pass hög höjd gör att vi tar ett steg närmre att på ett säkert sätt kunna flyga privatpersoner till kanten av rymden, sa Taber MacCallum, CTO på World View. 

World View planerar att tillhandahålla flyg till kanten av rymden, och tillräckligt högt för att turister ska kunna se jordens krökning och den svarta stjärnhimmeln, för 75.000 dollar styck. Någon tidpunkt för detta är dock inte bestämt, men det går redan nu att anmäla sitt intresse via deras webbplats.

Till skillnad från de raketdrivna rymdfärderna som Virgin Galactic och XCOR, har World View’s ballong en väsentlig skillnad. Resenärerna kommer att kunna spendera flera timmar i denna nära-rymden resa, istället för några minuter precis utanför atmosfären. Men å andra sidan får man då inte uppleva någon tyngdlöshet, och eftersom man egentligen inte befinner sig i rymden är det kanske en besvikelse att man inte kan säga att har varit i rymden.

Källa: World View Enterprises

  • Liknande artiklar: