Eve anländer till Oshkosh i triumf - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Eve anländer till Oshkosh i triumf

Eve anländer till Oshkosh i triumfVideosekvens WhiteKnightTwo gjorde i går eftermiddag (amerikansk tid) en perfekt landning under EAA Airventure i Oshkosh, Wisconsin, för sin första uppvisning för allmänheten efter 16 lyckade testflygningar. Det såg dock väldigt mulet ut inför landningen men allt gick väl och de tusentals åskådare som fanns på plats fick anledning till att jubla när de fick syn på henne i skyarna över Oshkosh.

Inför landningen fick WhiteKnightTwo, världens största flygplan som någonsin byggts helt i kompositmaterial, sällskap av två följeplan där ett av dom med anropsnamnet Photo One hade till uppgift att ta bilder på moderskeppet från luften. Efter att ha cirkulerat ett par varv över landningsbanan landade till slut Eve, som denna första prototyp har blivit döpt efter Richard Bransons mor, efter en flygsträcka på 2700 km från sin hemmabas i Mojave, Kalifornien. Under resan nådde Eve en maxhöjd på 15.555 meter och hade en snitthastighet på 555 km/h.

– Detta kommer att vara en av de största höjdpunkterna under dessa dagar. Ända sedan WhiteKnight och SpaceShipOne var här för fyra sedan har våra medlemmar ivrigt väntat på vad som skulle komma från Virgin Galactic och utvecklarna vid Scaled Composites, sa Tom Poberezny ordförande för Experimental Aircraft Association EAA, precis innan WhiteKnightTwo tog mark.

WhiteKnightTwo består av två flygplanskroppar och ser ut som om det egentlugeb var två plan som satt ihop i vinspetsarna. Hon har ett vingspann på 43 meter och flygs från den högra flygplanskroppen. Den vänstra ska vara, när den är färdig för kommersiellt bruk, vara en kopia av hur SpaceShipTwo ser ut på insidan. Anledningen är att man som rymdturist ska få åka med dagen innan man själv ger sig ut i rymden och få en försmak av hur sin egen resa kommer att te sig. Till skillnad från andra plan i denna storlek har den ingen autopilot, och den styrs med hjälp av enkla styrspakar och kablar i kompositmaterial.

Fyra stycken uppvisningsflygningar är planerade

Naturligtvis var även Richard Branson, grundare av Virgin Galactic, där för att ta emot allt VIP-folk som har betalat en ansenlig mängd pengar för en rymdresa med SpaceShipTwo, en farkost som nu håller på att färdigställas i Mojaveöknen i Kalifornien och ska börja testas senare under hösten. Likaså var konstruktören bakom detta magnifika flygplan och grundare av Scaled Composites Burt Rutan där.

– Den respons man får här vid Oshkosh var en av anledningarna när jag tog beslutet att jag kanske skulle kunna bygga ett rymdskepp. Utan den och alla dessa människor skulle jag inte veta att detta är något som de allra flesta skulle vilja uppleva. Så det faktum att jag har varit här på denna flygshow sedan 1971 var mycket viktigt för mig för att ha modet att säga till mig själv att jag kan göra detta, och att jag kommer att göra det, sa Burt Rutan.

Under veckan kommer Eve att göra fyra stycken uppvisningsflygningar och på tisdag kommer Richard Branson med allra största sannolikhet att sitta i flygteknikerns stol ombord moderskeppet på en av flygningarna.


Foto: Jason Paur, Wired.comFoto: Jason Paur, Wired.com

 


Foto: Jason Paur, Wired.com

 


Foto: Jason Paur, Wired.com

 


Foto: Jason Paur, Wired.com

 


Foto: Jason Paur, Wired.com

 


Foto: Jason Paur, Wired.com

 


Video: WhiteKnightTwo landar i Oshkosh efter flygningen från Mojave, Rob Coppinger, Flightglobal.

 


Video: WhiteKnightTwo taxar in efter sin flygning till Oshkosh, Doug Messier, ParabolicArc.

 


Video: WhiteKnightTwo lyfter för en flyguppvisning i Oshkosh, Doug Messier, ParabolicArc.

 


Video: WhiteKnightTwo gör en överflygning vid flyguppvisningarna i Oshkosh, Doug Messier, ParabolicArc.

 


Video: Intervju med WhiteKnightTwos besättning, Doug Messier, ParabolicArc.

 


Video: Intervju med Burt Rutan efter att WhiteKnightTwo landade i Oshkosh, Doug Messier, ParabolicArc.

 


Video: Intervju med Will Whitehorn, Rob Coppinger, Flightglobal.


Källa: http://www.airventure.org/news/2009/090727_wk2.html
Foto: Mark Greenberg, Virgin Galactic

  • Liknande artiklar: