NASA ger råd till månturisten - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

NASA ger råd till månturisten

NASA ger råd till månturistenVideosekvens Den amerikanska rymdflygstyrelsen, Nasa, är orolig för att lämningarna efter Apolloexpeditionerna på månen ska förstöras av framtida rymdturister. Man har därför tagit fram riktlinjer för att skydda landningsplatserna. Riktlinjerna innehåller såväl flygförbudszoner som se-men-inte-röra-uppmaningar.


Riktlinjerna som publicerades i juli i år, med titeln "NASA’s Recommendations to Space-Faring Entities: How to Protect and Preserve the Historic and Scientific Value of U.S. Government Lunar Artifacts.", är till för att framförallt skydda de historiska och vetenskapligt värdefulla landningsplatserna för Apollo 11, 17 och 18, men även landningsplatser för obemannade farkoster som exempelvis Surveyor och LCROSS, diverse verktyg och utrustning som lämnats på ytan samt spår av mänsklig närvaro som fotavtryck och spår från månbilar.

Sannolikheten för månturism de närmaste åren är förvisso liten, men det pågår tävlingar inom Google Lunar X Prize som går ut på att skicka obemannade farkoster till vår närmsta granne i rymden. Vinnaren erhåller 20 miljoner dollar, och ytterligare 4 miljoner dollar erbjuds det lag som tar bilder av de artifakter som ligger nära Apollos landningsplatser.

– Vi kan föreställa oss små robotar som tar sig fram till landningsplatserna och vi vill verkligen inte att dessa platser förstörs, berättade Nasas Robert Kelso till USA Today.

Riktlinjerna är inte bara framtagna för att hålla nyfikna turister borta från värdefulla platser, utan också för bevara platserna så att forskare kan studera hur tidens tand nöter ner föremål på månen.

 


Källa: http://lunarscience.nasa.gov/articles/nasa-sets-guidelines-apollo-moon-landing-sites
Foto: NASA


 

  • Liknande artiklar: