XCOR börjar testflyga Lynx i början av nästa år - Rymdturism.se

XCOR börjar testflyga Lynx i början av nästa år

XCOR börjar testflyga Lynx i början av nästa år

Rymdfarkosten Lynx som XCOR Aerospace bygger är snart färdigställd. De räknar därför med att kunna påbörja de första testflygningarna inom sex till nio månader.

Provflygningarna av prototypen kommer att äga rum vid Mojave Spaceport i Kalifornien, samtidigt som XCOR fortfarande håller på med att flytta till sitt nya huvudkontor i Midland, Texas. Anledningen till att XCOR inte kan testflyga i Texas beror på att de inte kan stänga en kommersiell flygplats som i så fall skulle behövts.

– Huvuddelen av flygkroppen är klar och vingfästena håller på att göras klara, säger Mark Peck, maskiningenjör på XCOR.

När väl farkosten är satt samman kommer först intensiva marktester att genomföras med fokus på säkerheten så att Lynx inte bryts itu vid landning.

Lynx kommer att ta en passagerare tillsammans med en pilot på en suborbital rymdresa. Farkosten lyfter från en flygplats, precis som ett vanligt flygplan, och slår sedan på sina 4 raketmotor som tar dem till en höjd på drygt 100 km, som allmänt anses vara gränsen mellan jordens atmosfär och rymden. Efter 6 minuter av tyngdlöshet tar sig Lynx ner igen och landar som ett vanligt flygplan på samma landningsbana som den startade ifrån. Flygturen inkluderar även 20 sekunder då man kommer att uppleva 4 G, och utsikten i rymden kommer att vara spektakulär.

Den version av rymdskeppet som kan ta fler passagerare, Lynx Mark II, är redan under konstruktion. Dessutom finns ytterligare en version, Lynx Mark III, som främst riktar sig mot forskarteam som vill utföra små experiment i rymden eller till företag som önskar skjuta upp små satelliter.

Källa: http://www.examiner.com/article/xcor-lynx-rocket-plane-to-begin-fight-tests-six-to-nine-months

  • Liknande artiklar: