Rymdturismen letar sig in i den akademiska världen - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Rymdturismen letar sig in i den akademiska världen

Rymdturismen letar sig in i den akademiska världenRymdturism tycks vara ett ämne som allt fler personer blir intresserade och fascinerade av. Nu har det även letat sig in i den akademiska världen då detta ämne allt oftare dyker upp bland studenters examensarbeten inom en rad olika ämnen såsom turism, ekonomi och miljö. De senaste i raden är två uppsatser inom rese- och turistbranschen.

Frågan som Cathriné Hofstetter Ericsson och Jonna Sturesson, elever vid KY-Akademien Studium i Göteborg, ställer sig är om det finns en framtid för rymdturismen? En i allra högsta grad relevant frågeställning. Deras examensarbete har gjorts inom utbildningen till diplomerad resekonsult.

– Vi har även undersökt vad det finns för kunskaper samt intresse för detta ämne bland privatpersoner, säger Cathriné och Jonna.

För att få in information kring hur marknaden inom rymdturismen ser ut i Sverige och hur den kommer att utvecklas inom de närmaste 20 åren gjorde de en enkätundersökning och ett frågeformulär som de skickade ut till privatpersoner, de tre resebyråerna The Search, Icehotel Travel och Upplevelseakuten som har blivit utsedda att sälja rymdresor för Virgin Galactic och till branschföreträdare inom rymdturismen. Enligt undersökningen visade det sig att de flesta ur allmänheten skulle vilja göra en rymdresa för att se jorden från rymden. Dock visade det sig att inte så många kände till att tre svenska resebyråer blivit utsedda av Virgin Galactic att sälja rymdresor. Däremot kände många till att det finns en rymdbas i Kiruna.

Författarna är också övertygade om att rymdturismen kommer att utvecklas steg för steg med några milstolpar inom de närmaste åren, som till exempel Virgin Galactics planerade uppskjutningar. De tror också att rymdturismen kommer att kunna utvecklas så pass mycket att gemene man skulle kunna semestra på månen eller planeten Mars, men att det kommer att ta längre tid än 20 år för komma dit.

Rymdturismen en blomstrande industri

En annan uppsats med titeln "De sub-orbitala flygningarna – början på en blomstrande rymdturismindustri?" författad av Marie Alverslid vid Institutionen för samhällsvetenskap på Mittuniversitetet i Östersund kartläggs rymdturismen som fenomen genom att studera produkten och dess kunder. Med utgångspunkt från den ultimata upplevelsen och utvecklingen av äventyrsturism har Marie tittat på trender och utvecklingstendenser inom rymdturismen för att se hur den framtida rymdturismen kan komma att se ut. Även Marie har gjort en enkätundersökning men med fokus på Virgin Galactics ackredideterade rymdagenter samt intervjuat personer som har varit uppe i rymden för att få bild hur rymdresan kommer att te sig och vilka människor som bokat en biljett med Virgin Galactics suborbitala flygningar.

Resultaten visar att rymdturism har goda möjligheter att bli en framgångsrik industri.

– Virgin Galactic har skapat en produkt som har många av de ingredienser som framtidens resenärer önskar då man väljer sin resa. Men för att ta utvecklingen dit man önskar, där sjunkande priser gör resan tillgänglig för en bredare målgrupp kan komma att ställa höga krav på operatörerna inom rymdturism. Framtidens resenärer tenderar att bli vilja ha individuellt utformade resor och Virgin Galactics resor kan behöva anpassas individuellt för att tillmötesgå olika resenärers krav. Det kan öppna marknaden för ett flertal olika aktörer och därmed, i konkurrenssyfte, bidra till att priset på resorna sjunker, säger  Marie Alverslid.

Efter att Marie avslutade sitt arbete berättade hon för rymdturism.se att hon hoppades kunna gå vidare med rymdturismen.

– Jag har verkligen blivit intresserad av rymdturism genom detta arbetet och vill ju arbeta inom turism så vi får se hur jag kan gå vidare.

För tillfället har Marie bosatt sig i San Fransisco där hon har fått bra kontakt med en av Virgin Galactics accrediterade rymdagenter. Rymdturism.se önskar Marie all lycka och hoppas att hon kommer att fortsätta att arbete med rymdturismen.

Rymdturism.se kommer att fortsättningsvis att följa vad som avhandlas kring rymdturismen inom den akademiska världen, och speciellt då i Sverige.

Källa: Rymdturism.se
Foto: NASA

  • Liknande artiklar: