Affärsman och politiker blir den första ryska rymdturisten redan 2008 - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Affärsman och politiker blir den första ryska rymdturisten redan 2008

Vladimir GruzdevVladimir Gruzdev, som är miljonär, politiker och delägare till en av Rysslands största snabbköpskedjor, är på god väg att bli landets första betalande rymdturist och det kan ske så tidigt som redan under september månad nästa år. Han gjorde sig känd förra månaden genom att i en ubåt placera den ryska flaggan på bottnen 4 200 meter rakt under Nordpolen. 

Vladimir Gruzdev, 40, har redan genomgått de medicinska testerna och har, enligt en okänd källa vid Energia, fått grönt ljus från den ryska rymdflygstyrelsen Roskosmos att fortsätta arbetet med att ta sig till den Internationella rymdstationen ISS. Dock har Gruzdev avböjt att ge vidare kommentarer, trots att han i april berättade att han intresserad av att åka ut i rymden. Att han nu överhuvudtaget inte vill ge några kommentarer kan vara ett tecken på att förhandlingarna ännu inte är klara. Men så sent som förra veckan sa Anatoly Perminov, högste chef vid Roskosmos, att nästa rymdturist kommer att vara en ryss, men ville inte nämna någon vid namn.

– Allt jag kan säga är att det är en seriös och respektabel person, en affärsman och politiker, som dessutom är ung, sa han.

Har en förmögenhet på 820 miljoner dollar

Av de fem tidigare rymdturisterna, som har betalat omkring 25 miljoner dollar vardera för en resa till den Internationella rymdstationen, har fyra varit amerikanska medborgare och en kom från Sydafrika. Vladimir Gruzdev blir den första ryska, och skulle otvivelaktigt bli den mest framstående rymdturisten, åtminstone i sitt hemland. Forbes magazine uppskattar han förmögenhet till 820 miljoner dollar, en förmögenhet som han skapat från sitt intresse i Seventh Continent, en av Rysslands största snabbköpskedjor, och mäklarfirman MKapital. Han är också medlem i den ryska statsduman, där han representerar Rysslands största och styrande parti "Förenade Ryssland".

De tidigare turistresorna till ISS har förmedlats av det Virginiabaserade företaget Space Adventures. Företaget har nyligen aviserat att två platser har reserverats på kommande turer med Soyuz rymdfarkosten under hösten 2008 och våren 2009. Prislappen för dessa resor är satta till omkring 40 miljoner dollar vardera, vilket är nästan det dubbla gentemot vad de tidigare rymdturisterna betalade. Space Adventures har dock avböjt att kommentera huruvida Vladimir Gruzdev är en av resenärerna eller inte.

– Vi har inte tillkännagivit vem som ska åka iväg, varken till hösten 2008 eller våren 2009, sa Eric Anderson, ordförande och VD för Space Adventures, i en intervju med MSNBC.com. Men han nämnde dock att Space Adventures har samtal med "ett antal personer, som involverar mer än en ryss". Ett officiellt uttalande kommer dock inte förrän förhandlingarna är klara, vilket kommer att bli inom de närmsta månaderna.

Källa: http://www.reuters.com/article/scienceNews/idUSL0348374120070903
Foto: Reuters

  • Liknande artiklar: