Anousheh Ansari är tillbaka till jorden - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Anousheh Ansari är tillbaka till jorden

Den första kvinnliga rymdturisten, Anousheh Ansari, har efter en 8-dagars vistelse på den internationella rymdstationen landat på den Kazakhstanska stäppen. Tillsammans med kommendören för Expedition 13, Pavel Vinogradov och flygingenjören Jeff Williams som har tillbringat ett halvår på ISS. Tidigt på fredagsmorgonen, klockan 03.13 svensk tid, tog de mark och alla tre uppges att må väl.

Efter att ha sagt adjö till  den avlösande Expedition 14, gick de ombord den ryska Soyuz TMA-8 kapseln för att ta sig hem. De dockade loss från den internationella rymdstationen på torsdagskvällen, klockan 21.53 svensk tid.

Ansari, som var insvept i en filt som skydd mot kylan, log och vinkade mot pressuppbådet efter landningen. Därefter flögs hon och hennes medresenärer till den närbelägna staden Kustanai, för att sedan ta sig vidare till kosmonautträningscentret Star City utanför Moskva.

"Det var en upplevelse som överträffade alla mina förväntningar. Att se jorden från rymden kommer för evigt att vara etsad på min hornhinna. Jag har njutit varje minut alla dagar . Jag skulle vilja tacka Space Adventures för denna möjlighet, besättningarna på Expedition 13 och 14 som fick mig att känna mig välkommen hela tiden jag spenderade på ISS och alla dem som hjälpte mig i förberedelserna inför detta äventyr", sa Anousheh Ansari när hon hade landat. "Jag hoppas att alla världen över som följde mitt äventyr tänker på sina egna drömmar och förverkligar dom, som jag har gjort med min".

"Vi på Space Adventures är spända på att få välkomna Anousheh tillbaka till jorden och gratulera henne för denna historiska rymdfärd. Hon är en rymdvisionär i ordets rätta bemärkelse och det är våran förhoppning att hennes hängivenhet för utvecklingen av kommersiell rymdfart kommer att bli en inspiration för resten av världen", sa Eric Anderson, styrelseordförande och verkställande direktör på Space Adventures.

Foto: NASA TV
Källa: http://www.spaceadventures.com/media/releases/2006-09/447

  • Liknande artiklar: