En lyckad avfärd mot ISS för den första kvinnliga rymdturisten - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

En lyckad avfärd mot ISS för den första kvinnliga rymdturisten

Nästa besättning för den internationella rymdstationen inledde på måndagsmorgonen, klockan 06.09 svensk tid, sin resa från kosmodromen i Baikonur, Kazakstan. Expedition 14, som under de närmaste dagarna kommer att ha ISS som sitt hem, består bland annat av den första kvinnliga rymdtuisten Anousheh Ansari.

"Att utforska kosmos har varit en dröm som har funnits hos mig sedan barnsben, och jag känner mig verkligen mycket lyckligt lottad att verkligen få uppleva detta.", säger Anousheh Ansari.

"Jag är väldigt tacksam att Space Adventures har givit mig denna möjlighet som man endast får en gång i livet. Utan dem, skulle denna dröm aldrig ha kunnat förverkligas.", fortsätter Ansari.

Befälhavaren för Expedition 14, Michael Lopez-Alegria, flygingenjören Mikhail Tyurin och Anousheh Ansari har en planerad ankomsttid till ISS till 07.24 på onsdag. Lopez-Alegria och Tyurin kommer att ersätta befälhavaren för Expedition 13, Pavel Vinogradov, och forskaren Jeff Williams från NASA, som därmed avslutar sin 6 månader långa vistelse på rymdstationen. Astronauten Thomas Reiter från den europeiska rymdstyrelsen kommer att stanna kvar ombord och ansluter sig till Expedition 14.

Tidigt på söndagen avslutade Expedition 13 en mycket arbetsam vecka av flera samarbeten med STS-115. Denna sexmannastyrka anlände redan med rymdfärjan Atlantis till ISS den 11 september. STS-115 var den första besättningen som utför ett renodlat konstruktionsuppdrag på ISS sedan slutet av 2002. STS-116 som bland annat består av den första svensken i rymden, Christer Fugelsang, skall utföra nästa konstruktionsuppdrag och är planerat att anlända till ISS redan i december i år.

Besättningen för Expedition 13 kommer också att utföra förberedelser för fraktskeppet Progress 21 som kommer att fyllas med sopor och andra föremål som inte längre behövs. Progress 21 kommer att lämna ISS 14.28 på måndagen för att slutligen brinna upp när den kommer in i jordens atmosfär.

Följ Ansaris egna berättelser på hennes blog, http://spaceblog.xprize.org/

Foto: NASA

Källor:  http://www.nasa.gov/mission_pages/station/main/index.html och http://www.spaceadventures.com/media/releases/2006-09/439

  • Liknande artiklar: