Nedräkningen har startat för den första kvinnliga rymdturisten - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Nedräkningen har startat för den första kvinnliga rymdturisten

Anousheh AnsariDen amerikanska entreprenören Anousheh Ansari har börjat packa sin resväska för att på måndag flyga till den internationella ryndstationen (ISS), och blir därmed världens första kvinnliga rymdturist. Hon och två andra astronauter kommer att lyfta med en rysk Soyuzraket från Baikonur i Kazakhstan klockan 04.08 GMT, dvs 05.08 svensk tid.

Efter flera månader av förberedelser på träningscentrat för kosmonauter i Star City nordöst om Moskva, och en betalning på omkring 25 miljoner dollar, är Ansari klar för att spendera 10 dagar ombord på ISS.

När hon och medresenärerna Michael Lopez-Alegria från USA och Mikhail Tyurin från Ryssland har anpassat sig till viktlöshet kommer deras rymdkapsel, Soyuz TMA-9, att på onsdag docka med ISS. 

Ansari, en 40-årig ingenjör som efter att ha emigrerat från Iran som sextonåring, har skapat sig en förmögenhet i telekommunikationssektorn i USA. Hennes rymdfärd var först planerad till 2007 men hon fick ta den japanska internetmiljonären Daisuke Enomoto plats, då denne var tvungen att dra sig ur efter det att han inte hade klarat alla medicinska tester. Hon planerar att förutom att genomföra ett antal medicinska och biologiska experiment för den europeiska rymdorganisationen (ESA), även att ta mängder med bilder, filma och skriva en blog i rymden.

Turen till ISS innebär också att Lopez-Alegria och Tyurin kommer att byta plats med sina landsmän Jeffrey Williams och Pavel Vinogradov. Den tyska astronauten Thomas Reiter, som har varit uppe på ISS sedan juli, kommer att stanna kvar ombord.

 

Foto: Prodea Systems 

  • Liknande artiklar: