Bengt ska bli den första svenska turisten i rymden - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Bengt ska bli den första svenska turisten i rymden

Video Efter att Christer Fuglesang blev den första svensken att lämna den jordiska atmosfären, kommer nu den andra svensken att ta sig ut i rymden. Men denna gången rör det sig inte om en professionell astronaut, utan om en så kallad rymdturist. Vid invigningen av Spaceport Sweden i Kiruna presenterade Stephen Attenborough från Virgin Galactic, att den 68-årige smålänningen Bengt Söderqvist är den förste svensk som köpt sig en rymdresa.  

Bengt Söderqvist kommer ursprungligen från Tvärskog utanför Kalmar. Men 1965 lämnade han Sverige och bosatte sig i Turks & Caicos, mitt i den karibiska övärlden. Där har Bengt drivit en hotellkedja och vill nu använda de pengar han tjänat på sin rörelse för att göra en resa ut i rymden. När det stod klart att han var den förste svensk som köpt sig en biljett på en rymdfärd, började telefonen att ringa.

– Det här hade jag inte väntat mig. Jag ska bara åka upp och se jorden ur ett annat perspektiv, säger Bengt Söderqvist och rycker på axlarna.

Tycker att bilresor är farligare än rymdresor

Han berättar hur han som ung pojke i Småland bestämde sig för att ta en bild av polstjärnan, intresset för rymden började således tidigt.

– Pappa visade mig stjärnbilderna och jag ville fotografera polstjärnan. För att få en bra bild behövde jag en slutartid på sex timmar, så jag band fast kameran i en stol. Och när månlandningen skulle äga rum befann jag mig på Turks & Caicos och vi hade bara radio. Då flög vi till närmsta TV, i Puerto Rico.

Att köpa en rymdbiljett och därmed bli Sveriges första rymdturist, beslutade han sig för i december 2005. Exakt när resan blir av återstår att se, troligen 2009 från Mojaveöknen i USA. Men Bengt är varken orolig eller rädd för att göra denna resa.

– När det blir min tur har det redan gjorts så många provflygningar. De kommer ju inte att släppa upp någon innan det är fullkomligt utprövat. Om några dagar ska jag köra bil från Kalmar till Göteborg via Skövde, det är troligen farligare. Men det finns en sak som skulle vara mycket värre, menar Bengt.

– Värsta scenariot är att jag svimmar på vägen upp och vaknar när vi landar.

Han ser istället med ett småländskt lugn fram emot rymdresan och de väldriga kraftena det innebär.

– Man får ungefär 3,5 G så kinderna flyger tillbaka till nacken. Det är väl lite mer än att åka bergochdalbana, säger Bengt.

Rymdresan bara en i raden av saker på hans önskelista

Att han blir näst första svensken i rymden är inget han reflekterat över.

– Det har nog med åldern att göra. Jag fyller snart 69 och det finns en del saker jag vill göra innan det är för sent.

En annan dröm uppfylldes för honom redan i natt.

– Nu kan jag pricka av ishotellet på min lista, säger Bengt Söderqvist och myser vid minnet.

På frågan om det finns fler saker att pricka av på önskelistan, kommer svaret smygande.

– Det enda jag haft i bakhuvudet är att åka Vasaloppet. Jag får väl köpa rullskidor och öva på landningsbanan där hemma.

Videosekvens (Kräver Quicktime

Video Bengt Söderqvist blir utfrågad av Stephen Attenborough från Virgin Galactic vid invigningen av Spaceport Sweden.

 
Källa: Rymdturism.se
Foto: Spaceport Sweden
  • Liknande artiklar: