Charles Simonyi skrev historia efter en lyckad uppskjutning för sin andra rymdresa - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Charles Simonyi skrev historia efter en lyckad uppskjutning för sin andra rymdresa

Charles Simonyi skrev historia efter en lyckad uppskjutning för sin andra rymdresaVideosekvens Idag, klockan 12.49 svensk tid, sköts Charles Simonyi ut i rymden från Baikonur Cosmodrome i Kazakhstan ombord en rysk Soyuz-TMA rymdfarkost för sin andra resa till den internationella rymdstationen. Simonyi är medresenär till den ryska kosmonauten Gennady Padalka and NASA astronauten Mike Barratt. och tillsammans utgör de besättningen för Expedition 19.

Den förre Microsoftanställde och skapare av Word och Excel, skriver därmed historia som den första privata rymdresenären som gör sin andra resa ut i rymden. Förra gången han var på den internationella rymdstationen var våren 2007 då han blev den femte rymdturisten. Under denna 12 dagar långa resa kommer han att fortsätta det arbete han gjorde på sin första resa. Han kommer att fokusera på forskning och utbildning. Bland annat kommer Simonyi att kommunicera med studenter nere på Jorden med en HAM radio i syfte att motivera och inspirera dom till att det enda som krävs för att man ska kunna nå sina drömmar är genom studier och en beslutsamhet. När det gäller forskningen fortsätter han arbetet tillsammans med den Europeiska rymdstyrelsen (ESA) och det ungerska rymdorganet. En stor del av arbetet riktar sig in på att för en större förståelse för hur hälsan påverkas av rymdfärder.

I ett fristående projekt kommer Simonyi att använda sig av Windows on Earth software, som utvecklas av TERC, för att ta fotografier av Jorden. Det kommer i princip att bli en fortsättning av det arbete som den sjätte rymdturisten Richard Garriott gjorde när han var uppe på ISS förra året. De som är intresserade av att följa Simonyi och se på Jorden från samma vinkel han gör kan också använda samma program.

– Vi berömmer Charles för sitt fortsatta engagemang och satsning på den kommersiella rymdfarten. Genom att vi nu har en resenär som gör sin andra resa visar vi att en rymdresa verkligen är en fantastisk och respektingivande upplevelse. Charles är inspirerande och det har varit ett stort nöje och en stor ära att hjälpa honom att förverkliga sin dröm, två gånger!, sa Eric Anderson, vd och grundare av Space Adventures.

Charles Simonyi kommer att dela med sig av sin upplevelser på sin rymdfärd via sin webbplats www.CharlesinSpace.com. Ambitionen är att den kommer att uppdateras dagligen med både text, bild, ljud och video.

– Det känns som att mina insatser hjälper till att öppna upp marknaden så att vanliga människor kan ta sig ut i rymden. Men precis som vilken annan industri som helst, kräver det både engagemang och investeringar från ett fåtal företag och kunder för att detta ska kunna öppna upp rymden för en större marknad. Varje gång som Space Adventures skickar upp en resenär, som mig själv, kommer vi ett steg närmre denna dröm. Det är en ära att få återkomma till ISS och jag är spänd av förväntan inför de experiment jag ska genomföra för den Europeiska rymdstyrelsen och för andra nationella rymdorganisationer, sa Charles Simonyi.

Charles Simonyi förväntas att docka med den internationella rymdstationen på lördag, klockan 14.14 svensk tid, och återkomma till Jorden den 7 april tillsammans med astronauten Michael Fincke och kosmonauten Yury Lonchakov. Den senare har varit på ISS sedan oktober förra året.Källa: http://spaceadventures.com/index.cfm?fuseaction=news.viewnews&newsid=688
Foto: AFP

  • Liknande artiklar: