Charles Simonyi tillbaka på jorden efter sin andra resa till ISS - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Charles Simonyi tillbaka på jorden efter sin andra resa till ISS

Charles Simonyi tillbaka på jorden efter sin andra resa till ISSVideosekvens idag 09.16, svensk tid, landade Charles Simonyi, 60, på den Kazakhstanska steppen efter sin andra vistelse ombord den internationella rymdstationen. Med sig ombord Soyuz TMA-13 kapseln hade han besättningsmedlemmarna Michael Fincke and Yuri Lonchokov, som båda har spenderat sex månader ombord ISS.

Charles Simonyi skrev historia som den första rymdturisten att göra sin andra rymdresa. Förra gången var 2007 när han blev den femte rymdturisten genom tiderna. Klockan 05.55 på tisdagsmorgonen dockade man loss från ISS för att börja återinträdet mot jorden klockan 08.24 i morse.

– Det har varit en fantastisk resa, men nu ser jag fram emot att komma hem och träffa min fru, sa Charles strax innan han lämnade rymdstationen.

Ursprungligen var det tänk att de skulle landa i tisdags, men regn, snö och dimma på landningsplatsen nordöst om Arkalyk i Kazakhstan, gjorde att de ryssarna beslöt sig för att skjuta upp landningen en dag så att man kunde flytta landningsplatsen ungefär xx km mot sydöst där väderförhållanden var bättre.

– Under denna resan fick jag gjort mycket mer arbete, men där var också mer tid till vila och avkoppling. Jag var fysiskt bättre förberedd och var mer det kändes mer bekvämt med de resurser jag hade till förfogande. Jag är mycket glad över att jag beslöt mig för att resa en gång till, säger Charles Simonyi.

Under denna resan hade Charles fokuserat sig på två uppgifter; utbildningsverksamhet och forskning. Han hade kontakt med hundratals skolelever via en amatörradio ombord ISS. På uppdrag av den europeiska rymdorganisationen ESA utförde Charles en rad experiment, bland annat en studie kring hur astronauters fysiska hälsa påverkas av en rymdvistelse genom att försöka hitta indikationer på man tidigt kan identifiera osteoporos. I ett annat samarbete mellan den ryska rymdstyrelsen och dess ungerska motsvarighet mätte Charles den strålning hans kropp fick ta emot. Detta var ett arbete som han inledde redan på sin första resa, och resultaten från detta projekt kommer att bli användbara när man bygger ett bättre skydd mot strålning på ISS för framtida besättningar.

På sin egna webbplats, www.charlesinspace.com, delade han med sig av sina upplevelser med bland annat videoklipp, ljudupptagningar och blogginlägg.  Källa: http://spaceadventures.com/index.cfm?fuseaction=news.viewnews&newsid=697
Foto: REUTERS - Mikhail Metzel

  • Liknande artiklar: