Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Den femte rymdturisten, Charles Simonyi, fick en lyckad start i sin väg mot ISS

Video I en pelare av rök och eld lyfte igår, klockan 18.31 svensk tid, den femte rymdturisten i historien från den ryska rymdbasen Bajkonur i Kazakstan. Den ungerskfödda, men numera amerikanska, datormiljardären Charles Simonyi rapporteras ha haft ett jättestort leende på läpparna när den ryska Sojuz TMA-10 rymdkapseln lyfte mot ISS. Med sig på resan har han de två ryska kosmonauterna Fyodor Yurchikhin och Oleg Kotov, en resa som kommer att utmärka sig som den längsta tiden en civilperson har varit ute i rymden. Mindre än 10 minuter efter uppskjutningen nådde Sojuz TMA-10 kapseln sin omloppsbana kring Jorden, där den kommer att vara i i två dagar innan de på måndagen klockan 20.15 (svensk tid) dockar med den Internationella rymdstationen. 


– Jag ser mitt uppdrag som en liten del i en betydelsefull trend att göra rymden tillgänglig för allt fler människor. Jag hoppas att kunna dela med mig av mina upplevelser med andra via min webbplats, www.charlesinspace.com, som jag kommer att kontinuerligt uppdatera under min vistelse på ISS, sa Dr. Simonyi under en intervju strax innan avfärd till startplattan.

– Jag känner mig väldigt glad och lycklig över att få bli den femte civila rymdresenären och jag är mycket tacksam över att Space Adventures har givit mig denna möjligheten.

Space Adventures är hittills det enda företag som har lyckats med att skicka privata resenärer ut i rymden, och som bland annat skickade i väg den första kvinnliga rymdturisten, Anousheh Ansari, förra året.

– Genom sina insatser i skapandet av förmodligen de mest använda datorprogrammen någonsin, har Charles förändrat arbetssättet för många företag runt om i världen. Då han lyfter idag mot sitt egna rymdäventyr, kommer han att föra fram rymdturism industrin ytterligare med samma beslutsamhet han hjälpte att flytta ut datorerna till miljontals kontor och hem över hela världen, sa Eric Anderson, vd ooch styrelseordförande för Space Adventures.

Resan har kostat honom 150 miljoner kronor

På ISS kommer George Simonyi och kosmonauterna Fyodor Yurchikhin, kommendör för Expedition 15, och Oleg Kotov, flygtekniker, att tas emot av dess nuvarande besättning, kommendör för den Expedition 14  Michael Lopez-Alegria samt flygteknikerna Mikhail Tyurin och Suni Williams. Återkomst till Jorden är beräknad till att ske den 20 april och då återvänder Dr. Simonyi tillsammans med Lopez-Alegria och Tyurin, som har varit ombord ISS sedan september förra året. Williams som åkte upp samtidigt med Christer Fuglesang i december kommer att stanna ombord ISS tills rymdskytteln Endeavour och STS-117 lyfter under sommaren.

Under sin 13 dagars vistelse ombord ISS, kommer Dr. Simonyi assistera ett flertal internationella rymdorganisationer genom att genomföra ett antal experiment, samtala med hundratals gymnasieelever i USA med hjälp av en HAM radioutrustning i samarbete med Amateur Radio on the ISS (ARISS), och att fira kosmonauternas dag genom att servera en gourmetmåltid sammansatt av Martha Stewart, USAs egna husmor. Charles Simonyi har betalat motsvarande 150 miljoner kronor för sin resa. Men Simonyi har råd, då han har varit med och utvecklat datorprogrammen Word och Excel som idag finns i stort sett alla datorer världen runt.

Resan har skapat en enorm trafik mot www.charlesinspace.com

Multimedia versionen av www.charlesinspace.com är för närvarande nere för uppgradering så besöken har genererat mer trafik än vad de i förhand trodde. De säger att den snart kommer att vara online, och att man under tiden får nöja sig med att läsa Dr. Sominyis blog.

Rymdturism.se kommer att fortsätta med bevakningen av Charles Simonyis vistelse i rymden med spänning.

 

Videosekvens

Video För att se en videosekvens från uppskjutningen klicka här. Extern länk från BBC.

 


Källa: http://www.spaceadventures.com/index.cfm?fuseaction=news.viewnews&newsid=501
Foto: NASA TV

 

  • Liknande artiklar:

Relaterade artiklar