Den första rymdturisten från Uganda - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Den första rymdturisten från Uganda

Den första rymdturisten från UgandaNär det i september förra året var dags för honom att fria till sin flickvän, valde han att göra det från helikopterplattan på toppen av det 7-stjärniga lyxhotellet Burj al Arab i Dubai, 321 meter ovanför marken. Idag håller Ashish Thakkar på med att planera en ännu djärvare tillställning som tar honom till stjärnorna.

Den 28-åriga Ashish Thakkar föddes i Storbritannien men växte upp i Ugandas huvudstad Kampala, är en av de 100 första som kommer att få åka ut i rymden med Virgin Galactic.

– Jag skrev på för en resa med Virgin Galactic när jag var tvungen att ta kål på ett par timmar på flygplatsen i Shanghai, och de ringde mig sen och sa att jag var en av de 100 första som kommer att få åka, berättar han.

Det gör honom till en "Founder Traveller".

Men innan han kan åka måste WhiteKnightTwo och SpaceShipTwo genomgå flera tester. Hittills har man genomfört fyra testflygningar med bärflygplanet WhiteKnightTwo. SpaceShipTwo kommer att få genomgå minst ett år av testflygningar innan man kan bedöma den som säker för rymdturister att flyga i. På grund av detta har de första kommersiella flygningarna fått skjutas upp från de ursprungliga planerna på en start 2008 till någon gång under 2011.

Slutade skolan vid 14 års ålder

Thakkar dröm om att resa i rymden kom redan under hans unga år, som till stor del var kantad av stora motgångar, men som också genomsyrades av hårt arbete och stor hängivelse och som till slut belönades med en osannolik och oväntad framgång. Vid 14 års ålder slutade Thakkar skolan för att starta en liten datoraffär, som utvecklades till ett affärsimperium som är känt under namnet Mara Group med kontor i Kampala och Dubai. Nu efter 15 år inom it-branchen har affärsimperiet även intressen i fastighetsbolag, finansmarknaden, inom sjukvård, energi, förpackningsindustrin, detaljhandeln och inom media med ett omfattande nätverk i Afrika, Mellanöstern, Europa och Asien.

– Vårt varumärke har blivit liktydigt med fallenhet för innovationer och entreprenörskap. säger Thakkar, och det har onekligen gjort honom tillräckligt rik för att kunna realisera sin barndoms dröm.

Något som kan behövas eftersom en rymdresa inte är billig. En suborbital rymdresa bortom jorden atmosfär kostar 200.000 dollar.

– Men inget är så dyrt som en missad möjlighet. Detta är mitt livs chans, säger Thakkar.

Träning i simulator och centrifug

Thakkar och hans medresenärer har redan genomgått en rad av tester och övningar i artificiell tyngdlöst tillstånd för att förbereda dom inför sin rymdresa. I november förra året, slutförde de en rymdträningskurs vid National Aerospace Training and Research Centre (NASTAR) i Philadelphia. Övningarna i flygsimulatorn kombinerades med sessioner i STS-400 centrifugen, som simulerar de G-krafter som ens kropp får ta emot under starten.

– Träningen var en fantastisk upplevelse, det kändes nästan som man åkte ut i rymden på riktigt, säger Thakkar.

Källa: http://www.theeastafrican.co.ke/magazine/-/434746/561762/-/item/0/-/m6dlf0/-/index.html
Foto: Emirates Business 24-7

  • Liknande artiklar: