Himlen utgör ingen begränsning för pakistansk rymdkvinna - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Himlen utgör ingen begränsning för pakistansk rymdkvinna

Namira Salim, som har planer på att bli den första rymdturisten och kvinnan från Pakistan att ta sig ut i rymden, hoppas att hennes resa skall sporra andra muslimska kvinnor att sikta mot stjärnorna. Salim är en av de som står på listan för de 100 första rymdturisterna som skall åka med de kommersiella rymdresorna som Virgin Galactic planerar att starta under 2009. Detta sedan hon förra året blev utvald bland 44.000 kandidates att bli medlem i Virgin Galactic Founders Club. Hon säger att det rymdskepp hon skall åka med nu håller på att byggas och att hon skall börja träna tills årsslutet. 

– Jag hoppas att när rymdresan väl sker, att den kan komma att bana väg för muslimska och pakistanska kvinnor att ta sig an områden som anses ligga utanför deras sfär, säger Salim till Reuters.

I ett Pakistan som domineras av muslimer med 160 miljoner invånare är kvinnor, speciellt i den fattiga landsbygden, utsatta för våld och diskriminering. Så sent som i förra månaden, blev ett kvinnligt kommunalråd skjuten till döds av en islamitisk fundamentalist som senare sa att kvinnor inte skall blanda sig i politiken. President Pervez Musharraf har givit löften om att stödja reformer som stärker kvinnornas rätt i detta mansdominerade samhälle.

Salim, 35, föddes i Karachi, men hon lever nu växelvis i Dubai och södra Frankrike. Hon är till yrket konstnär och poet.

– Jag är inte en professionell, men jag ända sen barnsben varit fascinerad av rymden och astronomi, säger Salim.

Virgin Galactic's första rymdfärder kommer bara att komma upp i en suborbital bana, men Salim hoppas att hon en dag skall kunna åka med ett rymdskepp som cirklar kring jorden, precis som en astronaut.


Källa: http://www.reuters.com/article/gc08/idUSISL29405020070315
Foto: REUTERS/Athar Hussain

  • Liknande artiklar: