Kanadensisk clown sprider glädje på den internationella rymdstationen - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Kanadensisk clown sprider glädje på den internationella rymdstationen

Kanadensisk clown sprider glädje på den internationella rymdstationenVideosekvens Mannen som planerar att bli "den första clownen i rymden", kanadensaren Guy Laliberté åker upp till den internationella rymdstationen på onsdag. Färden går från Baikonur i Kazakstan ombord Soyuz TMA 16 tillsammans med den ryska kosmonauten Maxim Surayev och den amerikanska astronauten Jeffrey Williams.  I fickan tänker han ta med sig ett antal röda näsor för att lätta upp stämningen på ISS plus ett antal andra överraskningar.

Den nu 50 år gamla kanadensaren har fått ta fram den stora plånboken för att kunna realisera sin drömresa. För 12 dagar ombord ISS betalar han 45 miljoner dollar, dagar som han kommer att använda för att öka medvetandet kring problemet med färskt dricksvatten världen över. Höjdpunkten blir när Laliberté kommer att vara värd för det första multimedia eventet som sänds från ISS den 9 oktober.

Gemensam manifestation kring vatten

Under temat "Moving Stars and Earth for Water" kommer invånarna i 14 städer världen över att under 120 minuter rikta sina blickar mot stjärnorna och i en gemensam manifestation tillsammans med artister och välkända figurer ge en hyllning till den viktigaste naturresursen av alla – vatten. Eventet startar klockan 02.00 svensk tid natten mot torsdagen, och äger rum i Montreal, Moskva, Santa Monica, New York, Johannesburg, Mumbai, Marrakesh, Sydney, Tokyo, Tampa, Mexico City, Rio de Janeiro, Paris, London den internationella rymdstationen. Bland de kända namnen som kommer att delta återfinns bland annat den förra amerikanska vicepresidenten Al Gore, Peter Gabriel, Shakira och U2. Allt kommer att vara tillgängligt via Lalibertés webbplats onedrop.org.

– När jag bestämda mig för att göra denna resa, visste jag att den skulle få en artistisk inramning. Jag är ju trots allt artist och inte en vetenskapsman, säger Laliberté.

På den mer lättsamma sidan kommer han att ha med sig en handfull röda näsor som ska delas ut till alla på ISS. 

– Detta är symbolen för min rymdresa, men den kommer också att påminna mig att aldrig glömma bort att jag en gång har varit ett barn. Jag är en person med ganska glatt humör, och jag kommer nog att dra ett antal roliga vitsar och skämta med de andra killarna, och medan de sover kommer jag att kittla dom, sa en leende Laliberté.

Guy Laliberté förväntas att bli den sista betalande rymdturisten som besöker ISS på ganska lång tid, eftersom NASA kommer att pensionera sin flotta av rymdskyttlar, och den extra plats som funnits tillgänglig för betalande resenärer nu i stället kommer att nyttjas av astronauter. Återfärden till Jorden är planerad till den 11 oktober.

Om sin kommande resa


Sista förberedelserna inför resanBeskriver sin kommande resaKlar för sin resaKälla: http://www.spaceadventures.com/index.cfm?fuseaction=orbital.Guy_Laliberte
Foto: AP Photo/Mikhail Metzel

  • Liknande artiklar: