Reseagent bokar in sig själv för en rymdresa - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Reseagent bokar in sig själv för en rymdresa

Craig BurkinshawI Doncaster som har världens äldsta tävlingsbanor för hästlöpningar pågår just nu en annan tävling, men på en annan arena. Affärsmannen Craig Burkinshaw har placerat motsvarande 1,4 miljoner kronor för att bli den första rymdturisten från Doncaster. Han är inbokad på Flight 32, plats 190 bland de drygt 200 personer som redan har betalt en biljett för en resa ombord Virgin Galactics SpaceShipTwo. 

Den 37-åriga Craig, som är född och uppvuxen i Sprotbrough i södra delarna av Yorkshire, är nu vd för resebolaget Audley Travel och hoppas att hans resa som tar honom utanför jordens atmosfär kommer att gå av stapeln inom de närmaste tre åren – och han kan knappt bärga sig. För en som har rest kors och tvärs över hela världen känns detta som nästa naturliga steg.

– Jag kan knappt vänta, det är extremt spännande, säger Craig. Jag vill få uppleva den känslan som astronauter får när de ser ut mot jorden genom sina fönster i sin rymdskyttel.

– Det är mycket pengar men jag vill bli bland de första, säger Craig vidare. Jag har både hoppat fallskärm och gjort bungee jumps många gånger, men detta kommer att bli helt fantastiskt.

Hans mor är dock inte riktigt lika entusiastisk.

– Jag tycker att det är vansinnigt, men Craig har alltid gillat utmaningar, säger hans mor Mary. Först kom det lite som en chock när han berättade för oss att han ska åka ut i rymden, men jag vet vad han tycker om så det var ingen stor överraskning direkt. Han hade ett teleskop när han var liten, så han har alltid varit intresserad av rymden och astronomi.

Ut i rymden på 90 sekunder 

Med SpaceShipTwo kommer han att åka upp till en höjd av mer än 100 kilometer på bara 90 sekunder, den gräns som definieras som där rymden börjar. Där kommer han och hans medpassagerare att kunna se 160 mil i varje riktning och naturligtvis se ner på jorden. De kommer också att få uppleva tyngdlöshet i ungefär fem minuter under resan som tar mellan 2,5-3 timmar. Craig har redan gjort en del träning i tyngdlöst tillstånd genom Zero-G flights.

– Vi hade bara en kort stund att flyta omkring under träningen, men på den riktiga resan kommer vi att vara tyngdlösa i fem minuter, säger Craig.

De första flygturerna beräknas att starta under den första hälften av 2010, med start och landning i Mojave-öknen i New Mexico, USA. Craig Burkinshaw har startat upp en egen webbplats, http://www.doncastronaut.com, där man kan följa hans förberedelser inför rymdresan.

Källa: http://www.oxfordmail.net/search/display.var.2006889.0.travel_agent_books_seat_into_space.php
Foto: TravelWeekly

  • Liknande artiklar: