Snart är det dags för den femte rymdturisten att åka ut i rymden - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Snart är det dags för den femte rymdturisten att åka ut i rymden

Dr. Charles SimonyiVid 13 års ålder vann Charles Simonyi 1963 en tävling i sitt hemland Ungern för unga blivande astronauter. Vinsten han kammade hem då var en resa till Moskva och ett möte med de första kosmonauterna. Nu på lördag, klockan 18.31 svensk tid, kommer den före detta Microsoft ingenjören att från kosmodromen i Baikonur i Kazakstan starta sin egen 13 dagar långa rymdresa till den Internationella rymdstationen tillsammans med två ryska kosmonauter,  Fyodor Yurchikhin och Oleg Kotov, i en Soyuz TMA-10 rymdfarkost. Därmed blir han den femte rymdturisten som betalat för en sådan upplevelse, till ett pris på omkring 25 miljoner dollar. 

Men det kommer inte bara vara en nöjesresa med en fantastisk utsikt över Jorden när han cirkulerar runt planeten i en hastighet på ungefär 17.500 kilometer i timmen, utan även en hel del vetenskapliga experiment skall genomföras. Charles har kommit överens både med den europeiska (ESA) och japanska (JAXA) rymdorganisationen, samt det ungerska rymddepartementet (HSO) om att utföra en del experiment åt dom.

– Ett av mina mål med min resa är att assistera forskningen på rymdstationen, och jag hoppas att mitt bidrag till ESAs forsknings och utvecklingsprogram kommer att hjälpa till att öka förståelsen för rymdfärders effekt på hälsan, säger Dr. Simonyi.

Kommer att genomföra flera medicinska experiment

Dockningen med den Internationella rymdstationen kommer att äga rum 20.15, svensk tid, måndagen den 9 april, och de vetenskapliga experimenten kommer att inledas under tisdagen. I en överenskommelse med ESA, kommer Dr. Simonyi att agera försöksperson i ett antal studier som syftar till att undersöka hur människokroppen reagerar på mikrogravitationen ombord den Internationella rymdstationen och för att belysa de tillstånd som orsakar så mycket smärta och obehag hos miljontals människor över hela världen. Det första experimentet, som kallas Neocytolys, har utformats för att man ska bättre förstå mekanismerna bakom anemi. I rymdens viktlöshet kommer andelen röda blodkroppar att öka i blodkärlen. Detta kommer att  framkalla en motreaktion som vill minska andelen röda blodkroppar genom selektiv förstörelse, som i sin tur skapar temporär anemi. För astronauter är detta en naturlig process de genomgår när de återkommer till jordens gravitation, men för många andra kan experimentet bidra till att förstå hur anemi uppkommer orsakat av andra patologiska tillstånd och att man i framtiden kan ge dessa patienter bättre behandlingsformer.

Det andra experimentet syftar till att förstå hur förändringar i muskelmassan påverkar den smärta som uppstår i ryggslutet. Hos astronauter är denna smärta troligen orsakad av förtvining av muskelmassan under den tid då kroppen befinner sig i viktlöst tillstånd. Detta leder till att ligamenten utsätts för en större påfrestning än normalt, som i sin tur ger upphov till smärtan. Genom att bättre förstå denna process kan man ta fram bättre behandlingsformer åt de som drabbats av liknande problem på jorden.

Ett tredje experiment, Kromosom-2, genomförs för att bättre förstå effekterna av den strålning som rymdstationens besättningar utsetts för under sin vistelse där, speciellt då de förändringar som sker i de vita blodkropparna. Resultatet av denna studie kommer att göra det möjligt för forskarna att bedöma hur det påverkar människans vistelser i rymden och att optimera det strålningsskydd som behövs för framtida rymduppdrag.

Dr. Simonyi kommer också att assistera under det fortsatta insamlandet av data av de olika mikroorganismer som har skapat sig ett hem på ISS. Man vill med studien visa hur dessa populationer av mikroorganismer påverkas av ett liv i rymden, och på hur deras genetiska mutationer har förändrat dem under dessa speciella förhållanden.
Tillsammans med JAXAs partner Space Films Inc., kommer Dr. Simonyi att utföra en serie tester med flera högupplösande videokameror som finns ombord ISS. Högupplösande videoupptagningar från ISS har flera vetenskapliga och tekniska tillämpningar, men på grund av den högre strålningen på ISS, minskar kvaliteten på inspelningarna från dessa CCD kameror ganska fort. Pågående studier undersöker vilka komponenter i CCD kamerorna som har längst hållbarhet i rymden.. De bilder som Dr. Simonyi kommer att ta kommer att analyseras när de väl kommer tillbaka till Jorden för att se hur varje kameras CCD enhet har förfallit.

– I rollen som världens femte rymdturist anser jag att jag har en skyldighet att assistera den forskning som sker ombord ISS, säger Dr. Simonyi. Jag ser fram emot att hjälpa till i JAXAs studier och bidra till utvecklingen av högteknologisk utrustning i rymden.

Som den ungrare han är kommer han naturligtvis även att göra något för Ungern. I ett samarbete mellan det ungerska rymddepartementet (HSO) och det ryska federala rymdorganet (FSA) kommer Dr. Simonyi att vara utrustad med en Pille dosimeter, som kommer att mäta mängden strålning som han utsätts för medan han befinner sig ombord på ISS. Resultaten Den kommer också att användas till att göra mycket detaljerade kartor över strålningsmiljön på rymdstationen.

– Jag ser verkligen fram emot min rymdresa och jag är speciellt glad över att för delta i forskningsarbetet som genomförs av HSO i samarbete med FSA. Det är min förhoppning att man genom detta forskningsprojekt, kommer ett steg närmare en mer varaktig närvaro för människan i rymden, sa Dr. Simonyi.

Vill engagera barn i Ungern och runt om i världen

Även om forskning är en viktig ingrediens under Dr. Simonyis vistelse på ISS, finns där även tid för annat. Bland annat kommer han dagligen att dela med sig av sina upplevelser och erfarenheter via en blog på hans egen webbplats www.charlesinspace.com. Dessutom kommer barn världen runt att kunna avlyssna hans samtal med gymnasieelever från ett antal skolor i USA, ett projekt som möjliggörs tack vare den amatörradio utrustning som finns på ISS (ARISS). Eleverna kommer att få tillfälle att ställa frågor till Dr. Simonyi om hans upplevelser medan han kretsar runt Jorden. Alla samtal kommer att spelas in och göras tillgängliga på hans webbplats www.charlesinspace.com.

– Det skall bli väldigt intressant att diskutera med studenter, medan jag befinner mig på ISS, säger Dr. Simonyi.

– De hundratals frågor som barn runt om i världen redan har ställt till mig via min webbplats är verkligen mycket mogna och intelligenta. Det är helt klart att dagens unga är ivriga att lära sig mer om rymden och rymdresor, vilket är fantastiskt!

Den första intervjun med media kommer att genomföras på tisdagen den 10 april, 08.00 (svensk tid), vilket lägligt nog sammanfaller med firandet sv kosmonauternas dag.

I en tävling anordnad av det ungerska Röda korset, har barn från mer än 50 skolor runt om i Ungern lämnat in tävlingsbidrag i form av teckningar som skildrar hur organisationen hjälper barn över hela världen. De tre bästa bidragen kommer Dr. Simonyi att ta med sig till den Internationella rymdstationen. Där kommer han att ge teckningarna en stämpel som bevis på att de varit där, och sedan återlämna dom till ägarna vid en ceremoni när han Dr. Simonyi återvänder till Jorden.

– Jag är hedrad över att stödja det ungerska Röda korset på detta sätt, och att involvera barn i Ungern om det fantastiska med rymdfärder, säger Dr. Simonyi.

Överlevnadskurs i skogen och vägledning av en tidigare ungersk kosmonaut

Inför resan har Dr. Simonyi genomgått en rad olika träningsmoment, allt ifrån hantera viktlöshet till att överleva en krissituation som kan uppstå i rymdkapseln.

En överlevnadskurs har stått på schemat, där han och de övriga kosmonauterna fick testa sina förmågor att hantera situationer med knappa resurser. Den ryska motsvarigheten till "S.O.S", "Terpim bedstvye" var också något han fick lära sig.

– De tog oss ut i skogen, där vi fick vistas i två dygn med endast den utrustning som finns i vår rymdfarkost, såsom fallskärmar och olika typer av linor, sa Simonyi.

Simonyi spenderade också två timmar iklädd sin rymddräkt fastspänd i en stol, motsvarande den han kommer att sitta i rymdkapseln, i en vakuumkammare för att kontrollera dess förmåga att hålla tätt.

– Det kommer att bli en intressant erfarenhet, sa Simonyi innan testet. Om något går fel, kommer det att ge katastrofala följder.

Men det som Simonyi anser vara den mest största utmaningen i sitt träningsprogram är att ta en tur i centrifugen, som är utformad för att förbereda blivande rymdresenärer för det illamående de upplever när de befinner sig i ett viktlöst tillstånd.

– De var helt enkelt bara obehagligt, sa han till journalister under veckan som gick. Jag kommer förmodligen att få göra de fler gånger innan jag åker upp för att förbereda mig så mycket som möjligt.

Han kommer också att utföra träning ombord ett ryskt flygplan som är ombyggt för att simulera viktlöst tillstånd. En av höjdpunkterna i Simonyis förberedelser är den vägledning han kommer att få av en landsman, Bertalan Farkas, som blev Ungerns första kosmonaut 1980 under ett 8-dagars uppdrag ombord en Soyuz-kapsel.

– Det visade sig att vi är ungefär lika gamla och att vi växte upp under samma tidsanda, och nu hjälper han mig enormt mycket med förberedelserna inför min rymdresa, sa Simonyi.

Rekord i flest antal dagar i rymden för en privat rymdresenär

Istället för en 11-dagars tur till den Internationella rymdstationen, som det var tänkt från början, förbereder sig Simonyi och hans två kollegor för en 13-dagars vistelse i rymden. Anledningen till detta är att man vill landa under dygnets ljusa timmar, då detta underlättar att finna rymdkapseln om en nödsituation skulle uppstå. Dessutom gör förseningen av NASAs STS-117 tillsammans med den lyckade ändringen av rymdstationens bana kring Jorden, att man får ytterligare ett dygn i omploppsbana.

Landning på den Kazakhstanska steppen i närheten av Arkalyk är beräknad till att ske strax efter halvfem på kvällen den 20 april, svenk tid. Med sig i rymdkapsel har Simonyi även Charles Mikhail Tyurin och Michael Lopez-Alegria från expedition 14.
Detta gör att hans tid i rymden blir något längre än vad som är normalt för en sådan operation.

– Men till Dr. Simonyis fördel får han dessa extra dagar ombord ISS utan någon extra kostnad, säger Erin Lundberg som är talesman för Space Adventures.

Därmed är det läge för Dr. Simonyi att sätta rekord för en privat rymdresenär i flest antal dagar i rymden.

Mer info finns på http://www.spaceadventures.com/index.cfm?fuseaction=news.Press_Releases_Archives

NASA TV kommer att bevaka uppskjutningen, men även andra viktiga händelser under vistelsen. Du kan följa det online via http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/

 
Källa: www.charlesinspace.com
Foto: www.charlesinspace.com

  • Liknande artiklar: