Spanjor blir den första rymdresenären med diabetes - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Spanjor blir den första rymdresenären med diabetes

Josu FeijooEn spansk bergsklättrare kommer att bli den första rymdresenären med diagnosen diabetes när Virgin Galactic kommer igång med sin kommersiella verksamhet någon gång under nästa år. Forskare kommer att utföra tre olika tester på honom som en del i deras försök att testa en ny sorts insulin.

Josu Feijoo, som kommer från Vitoria i norra Spanien, har vid ett flertal tidigare tillfällen anmält sig som frivillig att testa nya diagnosteringsmetoder, bland annat en metod som innebär att en doktor kan läsa av mängden glukos i blodet i realtid oavsett var han befinner sig i världen.

Som bergsklättrare har han tidigare bestigit världens högsta berg Mount Everest, Elbrus i ryska Kaukasus, Mount McKinley i Alaska, Vinson Massif på Antarktis och Kilimanjaro i Tanzania. Men han har fortfarande två bergstoppar kvar att bestiga innan han kan slutföra sitt projekt om att ha bestigit världens sju högsta berg.

Gör tre olika medicinska tester

När han åker ut i rymden ombord Virgin Galactics SpaceShipTwo kommer han att testa ett nytt insulin, ett insulin som man tidigare har testat på djur och patienter med diabetes nere på jorden. Effekterna av medicineringen varar normalt mellan 48 och 55 timmar, och tanken är att se om det kan fungera under en längre tid ute i rymden. När Josu Feijoo går ombord kommer han att ha en hög nivå av glukos i blodet, och kommer inte att injicera insulinet förrän han befinner sig i rymden.

Han kommer också att testa en ny mätutrustning för glukos i blodet, som var 15:e minut kommer att skicka mätresultatet ner till jorden via ett tele-medicin system.

Det tredje experimentet består i att ta ett blodprov på 10 milliliter när han befinner sig i tyngdlöst tillstånd för att se huruvida proteinnivån varierar i förhållande till när man befinner sig på jorden.

Även om han inte är överdrivet orolig, har Josu Feijoo skrivit sitt testamente, uti fall att det värsta skulle inträffa.

– Om det nya insulinet inte skulle fungera, har jag tillräckligt stor tidsmarginal innan rymdfarkosten landar. Mitt liv kommer inte att vara i fara, säger Josu Feijoo.

Hans rymdresa är sponsrad av en spansk affärsman, som han inte vill nämna vid namn.

Källa: http://www.hindu.com/thehindu/holnus/099200812271240.htm
Foto: ABC Periódico Electrónico

  • Liknande artiklar: