Han vann Metros rymdresa - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Han vann Metros rymdresa

Han vann Metros rymdresaVideosekvensFysikstudenten Justin Dowd från Boston valdes bland tusentals tävlande i den globala tävlingen, Race for Space, att bli den Metroläsare som får en biljett till rymden. Nu börjar den hårda träningen för rymdfärden 2014.

– Jag är världens lyckligaste kille och i ungefär 20 minuter kommer jag att vara den lyckligaste killen i yttre rymden! säger  han.

Dowd, 22, har nu en biljett från rymdreseföretaget SXC (Space Expedition Curaçao) till en resa med XCOR Lynx, första generationens raketdrivna rymdfärja som just nu håller på att byggas.

– Att säga att det här är en chans man bara får en gång i livet är en underdrift. Jag är överlycklig över att delta i en historisk händelse, säger Dowd om den första rymdexpeditionen som medarrangerats av en nyhetstidning.

Dowd har både den mentala och den fysiska styrka som krävs för att bli en perfekt astronaut. Han studerar fysik och matematik på Boston Northeastern University, och charmade domarna med sin stop motion video på en svart tavla som illustrerade Einsteins relativitetsteori. I väntan på beskedet har Dowd legat i hårdträning på en 19 kilometer lång hinderbana.

– Jag har alltid varit intresserad av fysik – och att lära mig mer om världen men jag är även väldigt sport- och träningsintresserad. Jag tror att det kommer hjälpa mig att bli en bra astronaut.

Harry Van Hulten, testpilot hos SXC var med i juryn.

– Han har verkligen en otrolig kombination av kvaliteter som vetenskaplig bakgrund, konstnärliga talanger, hängivenhet och en gåva att kunna berätta en fascinerande historia. Han är absolut unik. Han lärde mig saker i sin video som jag inte förstått lika bra som jag gör nu. Jag kan inte tänka mig en bättre ambassadör som kan berätta historien om den här rymdresan bättre än han kan, säger Harry Van Hulten om Justin Dowd.

Dowd kommer att få astronautträning före resan som är planerad till 2014 och kommer att rapportera som sina förberedelser och rymdresan i Metros tidningar över hela världen.

Vad ser du mest fram emot med rymdresan?
– De få ögonblicken av viktlöshet under flygningen, att se ner på den runda jorden och uppleva kraften i att resa i Mach 3.

Vad tycker din mamma om att du ska göra en rymdresa?
– Hon är både glad och nervös!, säger Dowd med ett skratt.

Källa: http://www.metro.se/nyheter/han-van-metros-rymdresa/EVHldz!3wsXM3oWELmg/
Foto: Nicolaus Czarnecki, Metro


  • Liknande artiklar: